Kraj ere
47

Volkswagen nakon 70 godina u penziju šalje legendarnu "Bubu"

D. B.
Kompanija Volkswagen će nakon gotovo 70 godina i tri generacije napokon penzionisati svoj model Beetle, odnosno popularnu "Bubu".

Posljednja "Buba" će danas sići s proizvodne trake u Puebli u Meksiku, a okončanje proizvodnje legendarnog modela će biti obilježeno ceremonijom u postrojenju.

Oslobođeni prostor u meksičkoj fabrici će se koristiti za proizvodnju novog kompaktnog SUV-a namijenjenog sjevernoamričkom tržištu o kojem još uvijek nema detalja.

VW je u septembru prošle godine najavio proizvodnju Final Edition serije "Bube", kao i završetak proizvodnje 2019. godine. Model je dostupan s tvrdim krovom, ali i u kabrioletskoj izvedbi.

"Buba" se značajno promijenila tokom svog vijeka. Historija se počela pisati tridesetih godina prošlog stoljeća kada je Ferdinand Porsche odlučio dizajnirati "narodni auto". Učinio je to po naređenju nacističkog vođe Adolfa Hitlera, ali proizvodnja Volkswagenovog modela nije počela do završetka Drugog svjetskog rata.

Slavu je "Buba" stekla zahvaljujući pojavljivanju u filmu kompanije Walt Disney Productions "The Love Bug" iz 1968. godine.

Originalna verzija "Bube" s motorom smještenim nazad, koju su vlasnici ukrašavali šarenim bojama šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, "penzionisana" je 2003. godine u Meksiku. Tokom 65 godina proizvodnje je napravljeno više od 21 miliona automobila.

Volkswage je nove generacije kreirao 1998. i 2012. godine. Međutim, tržište automobila se drastično promijenilo, a kupci su mnogo više zainteresovani za SUV-ove i druge prostrane verzije u odnosu na kompaktne automobile.

Posljednja proizvedena "Buba" će biti smještena u Volkswagenov muzej u Puebli.