Potpuno nov
1.1k

Volkswagen Golf GTI je čuvan 19 godina, prodaje se na aukciji

D. B.
Oni koji žele "nov" automobil proizveden prije dvadesetak godina sada imaju odličnu priliku jer aukcijska kuća Silverstone Auctions prodaje Volkswagen Golf GTI 25th Anniversary.

Automobil nosi broj šasije No. 0718, proizveden je 2002. godine i regisrovan u oktobru, ali je za 19 godina prešao svega 12,8 kilometara. Zašto je bio parkiran toliko dugo, još uvijek nije saopćeno.

GTI 25th Anniversary je proizveden kako bi se proslavila tada 25. godišnjica legendarnog GTI-ja. Kasnije se u SAD-u i Kanati prodavao sličan model GTi 337, a razlog "kašnjenja" je činjenica da GTI nije bio dostupan u ovim zemljama kada se pojavio u Evropi.

Model je baziran na Golfu četvrte generacije, lakiran je u Reflex sivu boju te dolazi sa BBS RC felgama (18x7,5). U unutrašnjosti su sigurnosni pojasevi u kombinaciji crne i crvene boje te crna Recaro sjedišta, a automobil dolazi s fabričkim body kitom, većim prednjim kočnicama s crvenim kočionim kliještima, niži sportski ovjes i aluminijski detalji unutrašnjosti.

Automobil pokreće 1,8-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija 180 KS i 235 Nm obrtnog momenta.

Automobil se prodaje bez rezervne cijene i teško je prognozirati za koju sumu će biti prodan.

Prije tri godine je Golf GTI 25th Anniversary prodan za 11,812 funti, ali je taj automobil prešao znatno veću kilometražu.