Pravi se "puni krug"?
35

Volkswagen bi mogao "penzionisati" ID.3 kad stigne sljedeća generacija Golfa

D. B.
Nakon što je e-Golf zamijenjen modelom ID.3, čini se da kompanija Volkswagen planira napraviti "puni" krug krajem desetljeća. To znači da bi ID.3 mogao otići u "penziju" nakon samo jedne generacije kako bi otvorio prostor za povratak električnog Golfa.

Prilikom prošlosedmičnog predstavljanja Golfa Mk8.5, direktor Volkswagenovog tehničkog razvoja Kai Grunitz je kazao da je Golf "srce brenda" te da "neće biti ugašen". On je potvrdio da će pomenuti model biti posljednji s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, a kada stigne sljedeći, vjerovatno 2028. godine ako bude sijedio standardni Volkswagenov osmogodišnji ciklus, imat će električni pogon.

Stoga se postavlja pitanje šta će se dogoditi s modelom ID.3.

"Nema dovoljno mjesta da imamo dva ili tri različita modela koja odgovaraju istim kupcima. Počeli smo raditi na potpuno električnom Golfu i imamo konkretne ideje kako će izgledati, no vidjet ćemo kako će se tržište razvijati. Bit će preklapanja između modela ID.3 i električnog Golfa", rekao je Grunitz.

Iako nije želio odgovoriti na pitanje da li je ID brend na putu ka svom kraju, VW definitivno shvata vrijednost brenda u imenu Golf. To su svakako dobre vijesti. Kada se cijelo tržište automobila raspada, važno je imati sidro, a s Golfom se uvijek zna kako stoje stvari.

No, da li će to biti samo ID.3 u ruhu Golfa?

"Ako plasiramo električni automobil s imenom Golf, onda to mora biti pravi Golf, izgledati kao Golf i biti pristupačan kao Golf. Mora biti 'sposoban' kao Golf, a mora postojati i GTI", kazao je Grunitz.

Ipak, ni o GTI modelu nije detaljisao niti otkrivao da li bi imao prednji, stražnji ili pak pogon na sva četiri točka. Volkswagen bi mogao imati korist u zadržavanju R oznake za verziju s dva elektromotora.

Ono što se zna jeste da neće biti baziran na MEB platformi koju koristi ID.3 i većina električnih automobila iz Volkswagen Grupe, jer je riječ o SSP platformi.

"Ideja imati istu električni arhitekturu. Danas imate četiri ili pet različitih arhitektura, no SSP će biti zajednička elektronska arhitektura za cijelu grupu", istakao je zvaničnik.

On je također obećao da će, iako ovo sugeriše daljnju homogenost, ova ideja zapravo svakom brendu omogućiti više slobode u dizajnu i "pakovanju".

VW je odgovorio i onima koji su kritikovali Golf Mk8.5. GTI je dobio fizičku dugmad na upravljaču umjesto haptičkih, a tu su i felge s dizajnom "telefonskog brojčanika".

Da li je ovo posljednji "veliki" Golf ili postoji nada u njegovu električnu budućnost, ostaje da se vidi.