auto
0

Viper se vratio na Le Mans

Klix.ba
Iza SRT Motorsporta i Riley Technologies krije se drugi američki automobil koji će, pored Corvette, u klasi GTE Pro uzeti učešće na ovogodišnjem izdanju trke 24 sata Le Mansa. Dosadašnja testiranja Vipera SRT GTS-R prošla su bez posebnih poteškoća, a preliminarne procjene kažu da tim SRT Motorsports na Le Mansu nema namjeru voditi se sloganom „bitno je učestvovati“.

Ključ uspjeha na Le Mansu krije se iza vrhunske pripreme automobila koja je u kompaniji Riley Technologies punom parom krenula u februaru, kada je SRT Motorsports dobio pozivnicu od francuskog ACO-a za učešće na jubilarnom Le Mansu.

„Iza nas je mnogo pobjeda i iskustva na trkama izdržljivosti. Trkali smo se nekoliko puta i na Le Mansu i moram priznati da smo uvijek bili izloženi velikom izazovu, jer je Le Mans zaista nešto posebno. Viper je u prošlosti već dokazao svoje pobjedničke kvalitete. U klasi koja se tih godina nazivala GTS pobjeđivao je na Le Mansu 1998., 1999. i 2000. godine. Nadam se da će se sav naš uloženi trud na kraju isplatiti“, rekao je Bill Riley, potpredsjednik i glavni inžinjer u Riley Technologies.

Priprema, pažnja prema detaljima i pozitivan stav glavne su osobine ljudi iz Riley Technologies koji će se zajedno sa timom SRT-a uhvatiti u koštac sa snažnim timovima Chevroleta, Ferrarija, Aston Martina i Porschea. Riley je u Francusku dopremio dva SRT Vipera čiji su V10 motori u skladu sa važećim pravilima osjetno prigušeni. Viper sa startnim brojem 53 vozit će posada Ryan Dalziel (Škotska), Dominik Farnbacher (Njemačka) i Marc Goossens (Belgija). Startni broj 93 dijelit će Jonathan Bomarito (SAD), Tom Kendall (SAD) i Kuno Wittmer (Canada). Sretno povratnicima!