Lovac na Corvette
0

FOTO / SRT Viper TA premijerno u New Yorku

Klix.ba
Chryslerov odjel SRT (Street and Racing Technology), zadužen za posebne modele, skinuo je prekrivač sa svog novog „oružja“, Vipera TA (Time Attack).

Napravljen da ozbiljno konkuriše Corvetti ZR1, SRT Viper TA u osnovi je automobil koji će se najljepše osjećati na trkalištu, što i nije čudno ako znamo da su SRT-u prilikom razvoja mnogo pomoći pružili profesionalni trkači.

Da bi se odlično snašao na stazi, Viper TA opremljen je trkačkim ovjesom, posebnim oprugama, amortizerima i stabilizatorima. „Tačku na i“ stavljaju Brembo kočnice i Bilsteinov DampTronic sistem za nadzor nad radom naglašeno tvrdog ovjesa. Izvana, model je prepoznatljiv po ekskluzivnoj narandžastoj boji karoserije uz koju optimalno pristaju mat-crne felge na kojima su gume Pirelli P Zero Corsa.

Karbon je korišten za izradu aerodinamičkih karoserijskih komponenti. Crno-narandžasta kombinacija boja dominira i u unutrašnjosti. Klasična trkačka sjedišta dodatno pokazuju da ovaj auto nije pravljen uz kompromise. Viper TA pokreće 8,4-litarski V10 motor koji razvija 640 KS i 814 Nm obrtnog momenta.

Precizni podaci o performansama još nisu objavljeni, ali ako znamo da standardnom Viperu, koji razvija 331 km/h, od 0 do 100 km/h treba oko 3 sekunde, onda u ovom slučaju može biti samo još bolje.