Tuning
5

TVW BMW M4 DTM Champion Edition: Uvijek može bolje

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija TVW Car Design predstavila je svoju kreaciju na temu BMW-ovog inače posebnog modela M4 DTM Champion Edition koju u ovom slučaju pokreće 517 konjskih snaga.

Kada je u oktobru prošle godine BMW proslavljao uspjeh vozača Marca Wittmanna u DTM šampionatu (Deutsche Tourenwagen Masters), u to ime predstavljena je specijalna edicija modela M4 Coupe koja je proizvedena u samo 23 primjerka, čime se aludiralo na startni broj 23 koji je bio na Wittmannovom pobjedničkom automobilu.

Bez obzira na ekskluzivitet serije, u tuning kompaniji TVW Car Design odlučili su da M4 DTM Champion Edition može i treba biti još bolji. Za početak, 19-inčne felge zamijenjene su 20-inčnim kompletom crnih BBS-ovih ojačanih aluminijskih felgi na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport UHP dimenzija 255/30 ZR20 naprijed i 285/30 ZR20 nazad.

Iza vrhunskih jednodijelnih felgi krije se podešavajući ovjes KW Clubsport, a automobil je dobio i titanijumski izduvni sistem koji je za ovu priliku isporučila kompanija Akrapovič. Karbonske obloge izduvnih završetaka savršeno su ukomponovane sa karbonskim difuzorom zraka, a kompletan izduvni sistem lakši je 10 kilograma u odnosu na standardni. Pored toga, izduvni sistem je "krivac“ za dodatnih 17 KS i isto toliko Nm.

Nakon rekalibriranja centralne upravljačke jedinice i instaliranja zračnog filtera K&N, redni 6-cilindarski trolitarski biturbo motor umjesto serijskih 431 sada isporučuje 517 KS, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta sa 550 porasla je na 700 Nm.

Podaci o performansama nisu objavljeni, ali nema sumnje da će ovaj M4 DTM biti brži od standardnog modela kojem je sa serijskim 6-stepenim ručnim mjenjačem za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 4,3 sekunde, odnosno 4,1 sekunda ako se za prijenos snage koristi opcioni 7-stepeni DCT automatski mjenjač.

BMW
Vezani članci