Po cijeni novog modela
54

S ovim Defenderom možete otići i na safari, ali i na plažu

A. M.
Dolaskom nove generacije modela Defender, originalni Defender koji se uz razne preinake i modernizacije proizvodio 33 godine pomalo se povukao u drugi plan. Ali to ne znači da je potpuno zaboravljen.
Ovaj kultni model je Land Rover Defender 90 iz 1997. i klasična je evropska varijanta s volanom na lijevoj strani. Sadašnji vlasnik ga je kupio u Španiji prije nepune dvije godine i ove godine ga je prevezao u SAD. Defender je sa svojih 26 godina na plećima prešao svega 190.000 kilometara, od čega je većinu vremena proveo na sunačnom Pirinejskom poluostrvu.

Nakon kozmetičkog i tehničkog osvježenja, s obzirom da je prije toga bio ofarban u tamnozelenu, a sada se može pohvaliti Brooklyn sivom metalik bojom, ovaj Defender je prošao kroz zanimljivu i kvalitetnu transformaciju. Fiksni krov zamijenjen je platnenim, a platnom se također mogu preklopiti bočne stranice i zadnji kraj. Novost na eksterijeru su LED svjetla, zadnja kamera, mini stepenica odzada ili crni 16-inčni točkovi s gumama Cooper Discoverer STT Pro 235/85.

Unutra su prednja sjedišta s podesivim naslonima za glavu smeđe boje u kombinaciji kože i antilopa, dok je armaturna ploča presvučena crnom kožom. Ostala oprema uključuje Marshall zvučnike, Pioneer infotainment sistem s bluetooth funkcijom, držače za čaše, digitalni višenamjenski retrovizor i centralnu konzolu s naslonom za ruke presvučenim antilopom. Ljubitelje drvenih dekoracija oduševit će pod od parketnih letvica kao i drveni obruč volana. Prtljažni prostor opremljen je bočnim klupama za četiri putnika po cijeloj dužini kao savršen dodatak Safariju, ali i vožnji plažom s preklopljenim vjetrobranskim staklom i spuštenim krovom.

Šta ovakav Defender nudi pod prednjom ‘’haubom’’? Za pogon je zadužen provjereni i neuništivi 2,5-litreni četverocilindarski turbodizelaš 300Tdi sa snagom od 111 KS u kombinaciji s ručnim mjenjačem s pet stepeni prenosa i blokadom zadnjeg diferencijala. Vozilo se može pronaći na aukcijskom portalu Bring a Trailer, a njegova trenutna prodajna cijena u trenutku pisanja članka bila je 72.500 dolara. Vjerovatno je neko spreman platiti i više od toga, pa će cijena dostići cijenu novog modela.