auto
5

Toyota predstavila novi Land Cruiser Prado

Klix.ba
Toyota je zvanično predstavila novi Land Cruiser Prado.

Opisan kao "jedan od tehnički najnaprednijih terenskih automobila koji je veoma jednostavan za korištenje", redizajnirani Prado dobio je drugačiji prednji kraj na kojem se ističe nova maska hladnjaka i redizajnirana svjetla.

Stilske promjene u ovom slučaju svakako su u drugom planu, jer je Toyoti mnogo bitnije kupcima ponuditi automobil koji karakteriše čvrstoća, pouzdanost i beskompromisne 'off-road' performanse. Uz redizajnirane felge, novi Prado dobio je i drugačija zadnja svjetla i mjesto za smještaj registarske tablice.

U ponudi su i četiri nove boje karoserije. Unutrašnjost je dobila redizajnirane analogne instrumente, poboljšane obloge i kvalitetnija sjedišta u drugom i trećem redu. Redizajnirana je i centralna konzola, zajedno sa komandama za upravljanje audio-sistemom i prenosom snage. Tu je i novi 4,2-inčni display koji vozaču nudi nekolicinu korisnih informacija o statusu automobila.

Za evropsko tržište Toyota uz Prado nudi dva motora. 4-litarski benzinski V6 razvija 282 KS i 385 Nm obrtnog momenta. preko 5-stepenog automatskog mjenjača Prado od 0 do 100 km/h stiže za 10,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 180 km/h. 3-litarski četverocilindarski dizelski motor razvija 190 KS i 420 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,2 sekunde (10,6 sa ručnim mjenjačem) i maksimalnu brzinu od 175 km/h.

Vezani članci