Poklon za rođendan
38

Sve može: Porsche napravio specijalni 911 GT3 za posebnog kupca

E. L.
Obojen "ratnim bojama“ kakve je na sebi 1985. godine nosio trkaći Porsche 956B s kojim su Klaus Ludwig, Louis Krager i Paolo Barilla osvojili Le Mans, Porsche 911 GT3 naručio je i kupio posljednji vozač iz spomenutog trojca.

U Porscheu su još jednom pokazali da, ako novac nije problem, nema želja koje ne mogu ispuniti u njihovom najnovijem odjelu za najbogatije i najrazmaženije kupce.

Posljednji vanserijski posao naručio je bivši italijanski trkač Paolo Barilla koji je želio 911 GT3 u bojama kakve su 1985. godine krasile trkaći Porsche 956B privatne ekipe New-Man Joest Racing s kojim je Barilla (zajedno sa Klausom Ludwigom i Louisom Kragerom) stigao do najvišeg podijuma na čuvenoj trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa.

Od ideje do realizacije projekta prošle su tri godine, jer je Barilla čekao da Porsche napravi novi GT3 na osnovici Serije 992, a konačan rezultat je unikatan Coupé u bojama pobjedničke 956-ice koji na sebi, pored ostalog, nosi i startni broj (7) koji je nosio Porscheov trkaći automobil iz tadašnje klase C1.

Pored boja na karoseriji, među detaljima koji Barillin 911 čine jedinstvenim su pločice s njegovim potpisom na B-nosaču krova, skica staze u Le Mansu ušivena na naslonima za glavu, pločice na pragovima, novodizajniran zadnji spojler i magnezijumska ručica mjenjača po uzoru na ručicu iz Porschea 956B.

S Porscheom 911 GT3 koji će ga „asocirati na grmljavinu Le Mansa“ Paolo Barilla je proslavio svoj 60. rođendan. Cijena "priče“ nije objavljena, ali je jasno da drugom čovjeku poznate italijanske tvornice hrane novac nije bio faktor ograničenja, jer prema magazinu Forbes njegovo bogatstvo prelazi 1,39 milijardi dolara.