Niste čuli za njih
14

Stiže nova kineska marka: MG će u Ženevi predstaviti električnu limuzinu s autonomijom od 800 km

A. M.
Marka MG lansirat će novi premium podbrend na Ženevskom sajmu automobila. Nazvan Inteligentna mobilnost ili skraćeno IM, ovaj brend će Evropljanima u početku ponuditi limuzinu s autonomijom do 800 kilometara.

Ženevski sajam automobila otvara svoja vrata za nekoliko dana. Tačnije, 26. februara, a tamo neće biti evopske elite, već invazija kineskih brendova koji se po svaku cijenu žele probiti do evropskih kupaca. Iznimka će biti Renault i Dacia, a Rumuni su već najavili da spremaju tri svjetske premijere sa novim Dusterom na čelu parade.

U Ženevi će svoje automobile izložiti i MG, inače najprodavaniji kineski brend u Evropi u prošloj godini s više od 230.000 prodatih automobila širom Starog kontinenta, uključujući i bosanskohercegovačko tržište. Za njih je sajam u Ženevi od ogromnog značaja. Naime, tokom sajma održat će se svjetska premijera modela MG3 Hybrid, veoma važnog modela gradskih gabarita s privlačnim dizajnom. Također, MG će u Ženevi lansirati novi premium podbrend pod nazivom Inteligentna mobilnost Ili skraćeno IM.

Prvi IM model bit će premium limuzina s nultom emisijom pod nazivom IM L6. Prema dostupnim podacima, ovaj novitet će se moći naručiti s dvije varijante baterije. Verzija opremljena sa litijum-ionskom baterijom imat će autonomiju do 600 kilometara. Na iznenađenje mnogih, dostupna će biti i solid state baterija sa čvrstim elektrolitom, koja obećava autonomiju od 800 kilometara, tvrde predstavnici kineske kompanije.

Nova podmarka IM bit će lansirana u Evropi 2025. godine i fokusirat će se na segmente limuzina i SUV-ova.