Cilj je preuzeti tron
24

Stellantis nadmašio Teslinu prodaju električnih automobila u Evropi

D. B.
Stellantis je završio prvu polovinu 2022. godine na drugom mjestu kada je riječ o prodaji električnih automobila u Evropi, čime je nadmašio Teslu i našao se iza Volkswagena.

U prvih šest mjeseci ove godine Stellantis je prodao 105.413 električnih automobila, čime je lako nadmašio Teslu koja je prodala 78.277. Na prvom mjestu je i dalje Volkswagen Grupa s prodanih 116.307 vozila. Problem za Teslu su bili lockdowni u Kini koji su utjecali na proizvodnju u ovoj zemlji.

"Borimo se za prvo mjesto na evropskom tržištu", rekao je direktor Stellantisa Carlos Tavares za Automotive News.

Prodaju Stellantis Grupe predvodi električni FIAT 500, koji je bio najprodavaniji električni automobil u Italiji i Njemačkoj u drugom kvartalu 2022. godine. U prvoj polovini godine je Stellantis prodao 32.315 malih automobila, a to je povećanje od 72 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Važan model je bio i Peugeot e-208, koji je prodan u 21.918 primjeraka, odnosno 11 posto više nego u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Hatchback je bio najprodavaniji električni model u Francuskoj, a njegov sestrinski model Opel Corsa-e je prodan u 13.380 primjeraka.

Teslina kvartalna prodaja je pala na najniži nivo u protekle dvije godine, ali je to uglavnom posljedica zatvaranja fabrike, a ne pad interesa kupaca. Uprkos svim izazovima, Model Y je ostao najprodavaniji električni automobil u Evropi, a dom je pronašlo 39.969 primjeraka u prvoj polovini 2022. godine. Model 3 je iza njega s 38.280 prodanih promjeraka te bilježi pad od 25 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, većina restrikcija u Kini je ukinuta, tako da se očekuje rast prodaje Teslinih automobila u drugoj polovini ove godine.

Stellantis je imao bolju prodaju u drugom kvartalu godine u odnosu na prvi, što znači da također raste u želji da preuzme tron u Evropi.