Nova istraživanja
9

Savremeni motori gori su za planetu, a bolji za naša pluća

DP
Nova istraživanja pokazuju da su novi automobili manje opasni za ljudsko zdravlje od starijih modela, ali da su opasniji po planetu.

Savjetodavna grupa za potrošače Which? utvrdila je da novi automobili emitiraju 7 posto više ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferu u odnosu na njihove starije kolege, s prosječnim porastom od 10,5 g/km.

Početkom 2017. organizacija je testirala 292 modela svih klasa automobila i vrsta goriva. Radili su laboratorijske testove, uključujući i onaj za koji se tvrdi da otkriva automobile koji su ekološki prihvatljivi pri malim brzinama, ali počinju izbacivati otrovne gasove kada se stisne gas, prenosi Driving.

Which? je također je vršio testiranje automobila pod dodatnim opterećenjem (konkretno 200 kg), i dok su klima uređaj i radio bili uključeni. U osnovi, testirao je automobil oponašajući normalno ponašanje u potpuno znanstvenim uvjetima. Oni kažu da to ovaj test čini "pouzdanijim od službenog".

Više detalja nisu otkrili, iako Which? tvrdi da su laboratorijski testovi provedeni 2019. slijedili potpuno iste procese kao i oni 2017. To znači da se, iako su službeni europski testovi za emisije gasova u međuvremenu postali stroži, pa se navedene razine emisija ne mogu usporediti u tom razdoblju, rezultati koje je dobio Which? ipak se mogu upotrijebiti.

Dok je utvrđeno da su razine CO2 u mnogim automobilima narasle između dva programa testiranja, količine dušikovih oksida (NOx) pale su za 84 posto, prema izvještaju Which?-a.

Ugljikov dioksid je povezan s globalnim zagrijavanjem, a propisi koji smanjuju emisiju CO2 doveli su do brzog porasta broja dizel vozila na našim cestama, jer dizel motor oslobađa manje gasova. Međutim, od tada je otkriveno da emitira mnogo više NOx i čestica za koje se zna da su toksične i povezane s pogoršanjem zdravstvenog stanja i preranom smrću ljudi.

Nakon Dieselgate skandala 2015. godine, u kojem je otkriveno da je VW varao na testovima emisije, dizel gorivo je spektakularno palo u nemilost, pri čemu je broj kupljenih dizel automobila za pet godina pao s polovine svih novih automobila, na nešto više od četvrtine .

Međutim, napredak u tehnologiji dizel motora rezultirao je time da se u ispušnim sistemima vozila mnogo više dušikovih oksida i čestica zaustavlja i pretvara u bezopasne gasove.

Iako je promjena bila najdramatičnija kod dizel automobila, Which? je utvrdio da su emisije NOx pale svuda. Izvještaj kaže da su emisije NOx iz "najnovijih automobila sada zaista samo djelić onoga što su bile, u poređenju s automobilima proizvedenim prije samo godinu dana".

Which? ima nekoliko objašnjenja kako su automobili s benzinom i dizelom mogli postati bolji za naše zdravlje, ali manje ugodni za okolinu. Jedan je da su sve modifikacije motora radi smanjenja emisije dovele do povećanja potrošnje goriva, što je zauzvrat povezano s izbacivanjem CO2.

Drugo objašnjenje je da su automobili postali teži. Iako se ovo pravilo ne odnosi na sve klase automobila, to se odnosi na male benzinske automobile, velike benzinske hibride, a posebno SUV-ove srednje veličine, koji su u prosjeku otežali za 198 kg ili 10 posto.

I kao što biste očekivali, neke automobilske kompanije su imale bolje rezultate od drugih. Subaru, na primjer, mora da je čitao izvještaj s rukom preko očiju, jer su Forester, Levorg Sport Tourer i Outback svrstani u tri "najprljavija" testirana automobila.

Međutim, treba primijetiti da je Forester dostupan i kao čistiji hibrid sa samopunjenjem, a Subaruova nova eBoxer tehnologija dostupna je i na XV crossoveru i Impreza hatchbacku. Subaru je odbio komentirati testove.

Honda, za čiji je popularni CR-V SUV utvrđeno da je peti najprljaviji, odgovorila je za Which? da je testirani motor optimiziran za snagu i efikasnost, da Honda ima zakonsku obavezu primjene službenih testova i da su njihovi testovi različiti.

Suprotno tome, Which? je pohvalio Toyotu koja je zauzela prvih pet mjesta za "najčistije" automobile, pri čemu je priključni hibrid Prius zauzeo prvo mjesto. Glasnogovornik Honde rekao za Which? da njeni "hibridi pružaju kupcima odlične sveukupne performanse zaštite okruženja po pristupačnoj cijeni".

Rezultati nedavnog istraživanja kompanije JATO dynamics potkrepljuju zaključke koje je donio Which?. Kompanija za istraživanje tržišta utvrdila je da je emisija CO2 iz novih automobila u 2019. godini bila na najvišem nivou od 2014. godine. Međutim, porast je bio manji nego razlika između rezultata 2017. i 2018. godine.

Kao i Which?, i oni su utvrdili da je pozitivan utjecaj sve veće popularnosti električnih vozila poništen odbacivanjem dizela.

Felipe Munoz, globalni analitičar iz JATO Dynamicsa, kaže:

"Kao što se očekivalo, kombinacija manje dizel vozila i više SUV-ova i dalje ima utjecaj na emisiju. Ne očekujemo bilo kakvu promjenu ovog trenda ubrzo, zapravo, ovi rezultati dodatno naglašavaju potrebu industrije da brzo prihvati električna vozila kako bi postigli ciljeve o emisiji štetnih plinova".