Poput vremenske kapsule
42

U napuštenom salonu u Njemačkoj još su KIA modeli i stari Volkswagen Passat V6

D. B.
Mnogi ljubitelji automobila vole gledati snimke iz napuštenih fabrika i salona koji služe kao "vremenske kapsule", no jedan snimak nastao u Njemačkoj sadrži prilično tužne prizore za koje su "zaslužni" vandali.

Riječ je o napuštenom salonu koji je prvobitno prodavao modele Lade, potom je prešao na KIA-u, a također je služio kao servis za različite automobile.

Na YouTube kanalu Forgotten Buildings objavljen je snimak iz jednog od napuštenih i uništenih automobila, uključujući automobile u njima. Riječ je o salonu koji je predstavljao porodični biznis. no dvojica braće su se posvađali i razišli. Salon je odmah zatvoren, no servis je nastavio s radom.

U salonu se nalazi i kalendar iz 2019. godine, što znači da je servis zaista radio dugo nakon zatvaranja salona. To objašnjava "neslaganje" između modela KIA Carnival iz 2000-tih koji se u salonu reklamirao kao nov te novijih automobila poput hatchbacka Cee'd koji se nije našao na tržištu do 2012. godine.

Svi automobili u salonu vandalizovani, uključujući karavan Volkswagen Passat s dizelskim V6 motorom i hatchback Nissan Almera. Lopovi su definitivno mogli uzeti još dijelova i prodati ih za brzu zaradu, no to se nije dogodilo. Oni zlonamjerni, koji su snimak vidjeli kao priliku, trebaju znati da je od njegove objave ova lokacija prilično ispražnjena, a ni lokacija nije objavljena.

Nejasno je i to što vlasnici jednostavno nisu sve prodali kako bi smanjili gubitke, no male su šanse da se saznaju detalji.

Čak je i neka hrana bila u frižideru tokom snimanja, a na zidu su se nalazili posteri automobila uključujući KIA Elan, odnosno Vigato u Japanu. Promotivna fotografija je snimljena najranije 1995. godine, jer je Lotus prodao KIA-i prava na roadster nakon što je proizvodnja okončana te godine. Elan s KIA-inom oznakom se proizvodio kao gotovo identičan automobil u Južnoj Koreji do 1999. godine.

U salonu su i razni marketinški materijali za modele KIA Clarus, Magnetis i Sorento, ali i za besmrtnu Ladu Nivu, što je prilično čudno za vidjeti pod "istim krovom".