Dok osvajaju tržište
29

Biden pod pritiskom da zabrani kineske automobile: Egzistencijalna prijetnja američkoj industriji

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden pozvan je da zabrani uvoz automobila kineske proizvodnje u SAD.

Predsjednik Senatskog bankarskog odbora, senator Sherrod Brown, napisao je da su "kineska električna vozila egzistencijalna prijetnja američkoj automobilskoj industriji". Njegovi komentari su dosad najsnažniji od svih komentara bilo kojeg američkog zakonodavca o ovom pitanju, jer su drugi pozivali na uvođenje visokih tarifa kako bi kineska električna vozila ostala izvan zemlje.

U februaru je Bijela kuća saopćila da SAD otvaraju istragu o tome da li kineski automobili predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

"Ne možemo dozvoliti Kini da svoju prevaru koju podržava vlada donese u američku automobilsku industriju", rekao je senator Brown u videu objavljenom na društvenoj mreži X.

On je demokrata iz američke države Ohio poznate po proizvodnji automobila te koji nastoji osvojiti četvrti mandat u uredu na novembarskim izborima.

U februaru je predsjednik BIden rekao da politika Kine "može preplaviti američko tržište kineskim vozilima, što predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost" te da on "neće dozvoliti da se to dogodi".

Washington bi mogao uvesti ograničenja zbog zabrinutosti da bi tehnologija u automobilima kineske proizvodnje mogla "prikupiti veliku količinu osjetljivih podataka o njihovim vozačima i putnicima", saopćila je Bijela kuća. Navedeno je da automobili povezani s internetom "redovno koriste svoje kamere i senzore za snimanje detaljnih informacija o američkoj infrastrukturi/imaju direktnu interakciju s ključnom instrastruktorom, te da mogu biti upravljani ili onemogućeni daljinskim putem".

Kina je vodeći svjetski proizvođač automobila te se takmiči s Japanom da postane najveći izvoznik vozila.

Najveće američke aviokompanije su zatražile od Bidenove admonistracije da obustavi odobravanje novih letova između SAD-a i Kine. U pismu upućenom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu i sekretaru Ministarstva transporta Peteu Buttigiegu, kompanije su navele da Kina "nanosi štetu antikonkurentskoj politici", kao i da stavlja američke avioprijevoznike u nepovoljan položaj.

"Ako se dopusti da se rast kineskog avio tržišta nastavi nekontrolisano i bez brige o jednakom pristupu tržištu, letovi će i dalje biti ustupljeni kineskim prijevoznicima na račun američkih radnika i poduzeća". navodi se u psimu.

Dvije najveće svjetske ekonomije su zaključane u trgovinski rat od 2018. godine, kada je tadašnja administracija predsjednika Donalda Trumpa uvela carine na više od 360 milijardi dolara vrijednosti kineske robe. Peking je uzvratio carniama na više od 110 milijardi dolara vrijednosti američke robe. Biden je uglavnom zadržao te tarife.

Prošle godine je vrijednost robe u SAD-u pristigle iz Kine opala za nešto više od 20 posot na 427 milijardi dolara. Istovremeno, američki izvoz u Kinu je opao za 4 posto na nešto manje od 148 milijardi dolara.