|

Sarajevom defilovale legendarne Fiće povodom 64. rođendana vozila

Sarajevom defilovale legendarne Fiće povodom 64. rođendana vozila
120
Dž. L.
27.7.2019. u 19:37
29
komentara
120

dijeljenja
1/8 Foto: Klix.ba
2/8 Foto: Klix.ba
3/8 Foto: Klix.ba
4/8 Foto: Klix.ba
5/8 Foto: Klix.ba
6/8 Foto: Klix.ba
7/8 Foto: Klix.ba
8/8 Foto: Klix.ba
Sarajevom su danas od Baščaršije do Vilsonovog šetališta defilovali legendarni Fićo automobili, a povodom 64. rođendana ovog popularnog vozila.
Ljubitelji četverotočkaša uživali su pregledavajući vozila koja su u mnogima izazvala nostalgiju za prošlim vremenima. Prolaznici su se zaustavljali, fotografisali s vozilima, a imali su priliku i porazgovarati s njihovim vlasnicima.

Treće međunarodno okupljanje Fića počelo je jutrošnjim defileom vozila kroz stari dio grada koji su potom parkirani pored Sebilja. Od 17 sati izložba Fića preselila se na Vilsonovo šetalište.

U sklopu događaja koji je organizovalo Udruženje ljubitelja automobila Fićo-klub iz Sarajeva svoje Fiće predstavili su učesnici iz cijele BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije.

Podsjećamo, Fićo ili Zastava 750 počeo se proizvoditi po licenci FIAT-a na osnovi modela FIAT 600 kojeg je konstruisao Fiatov glavni inženjer Dante Giacosa. Prema mnogim rezultatima FIAT 600 je i danas najuspješniji model u historiji ove marke. U prvih pet godina proizvodnje prodano je milion vozila. Ovaj model automobila, pored Italije, proizvodio se i u Argentini, Austriji, Španiji i Jugoslaviji.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...