auto
7

Šampionat BiH - Vožnja spretnosti SANA 2013.

Klix.ba
Ovogodišnji državni šampionat u Vožnji spretnosti se u organizaciji Auto moto kluba 70 dešava po treći put i može se reći da ovaj događaj u gradu na devet rijeka već prerasta u tradiciju.

"Na poligonu benzinske pumpe Prodist Sanski Most i ove godine očekujemo veliko učešće i dolazak preko 30 takmičarskih vozila iz Zenice, Tuzle, Sarajeva, Jajca i drugih dijelova BiH, kao i oko šest ekipa, preko 40 vozača/ica koji će pokazati svoje vještine. Nadamo se i gostima iz Hrvatske, Srbije u svakom slučaju svi su dobro došli." – poručuju iz AMK70, koji je ove godine proslavio svoj treći rođendan postojanja.

“Auto moto klub 70 (amk70) pored ostalih ciljeva ima jasnu namjeru da promoviše bezbjednost u saobraćaju, te da prvenstveno mlade i djecu, kao i njihove roditelje, učitelje svojim akcijama upozorava na činjenicu, da svojim djelovanjem u saobraćaju pišu ne samo svoju sudbinu, nego i sudbinu drugih ljudi. Promocijom i tradicijom sportske discipline zvane Ocjenska vožnja spretnosti želimo doprinijeti smanjenju stravičnih statistika, čiji smo svjedoci svakodnevno.“ – Samir Saleš, idejni tvorac i vođa tima amk70.

Kolegijanost u bh auto moto sportu

Na početku ovogodišnje 2013. takmičarske sezone Amir Zukić koji se od 2007. aktivno bavi auto moto sportom i trkama, a dolazi iz jednog od najstarijih auto klubova iz BiH AMK “ZAK1946” Zenica, odlučio je da podrži kolege i kolegice iz sanskog sportskog kolektiva Auto moto klub 70. On je velikim gestom, vožnjom ispred Auto moto kluba 70 na nedavno održanom takmičenju u Zenici osvojio treće mjesto u drugoj klasi. Ovim gestom Amir je postao inspiracija i simbol za kolegijanost unutar auto moto sporta i klubova u BiH, a šampionat nastavlja da vozi pod zastavom Auto moto kluba 70. Amir Zukić se trenutno na državnom šampionatu u disciplini ''Ocjenska vožnja spretnosti'' takmiči u II klasi. Ambicije za ovu sezonu kaže su: „Ostvariti što je moguće bolji plasman, naravno uz podršku sponzora, lokalne samouprave i ljubitelja auto moto sporta.“
Inače, ovaj mladi kolektiv djeluje prvenstveno iz vlastitih snaga, vještina i mogućnosti, te kroz umrežavanje sa drugim klubovima i pojedincima, a izazov da djeluju i u turističkom smjeru te na taj način postanu i potpuno samostalni započeo je nakon što su im protekle godine opštinske vlasti Sanskog Mosta zvanično ustupile 50 duluma opštinske zemlje nedaleko od Sanskog Mosta, gdje je od strane ovog sportskog tima u toku izgradnja turističkog centra sa cross stazom koji u budućnosti treba da preraste u jedan od najatraktivnijih centara u BiH, u Sportsko rekreativno edukativni centar.

Ovaj raznoliki tim, poznat pod imenom Auto moto klub 70, aktivno daje svoj doprinos pri kreiranju pozitivnijeg imidža Sanskog Mosta, ali i Bosne i Hercegovine. U maju ove godine učestvovali su na jednom od najvećih festivala turizma i avanturizma u regionu, koji se održao u Zagrebu na Jarunu, a saradnja s mladim umjetnikom, Edvinom Mulalićem iz „Wanted production“, došla je do kreativnih rezultata. Video kojeg potpisuje Edvin Mulalić, a koji je prvenstveno nastao kao odgovor na izazovni video konkurs Zagrebačkog festivala avanturizma, nakon snimanja dodatnih kadrova i rada u montaži, na misiji je novog načina promocije Sanskog Mosta, BiH, sporta, te zdravijeg i kvalitetnijeg načina života.

„Video je dostupan svima putem zvaničnog Youtube kanala Edvina Mulalića, pozivamo sve da pogledaju, komentarišu i dijele video priču pod nazivom „Mene fura avantura“ i na taj način daju svoj doprinos mladima koji svojim radom ukazuju na pozitivne stvari u našem gradu, zemlji i daju novu dimenziju prijateljstvu. Tim Auto moto kluba 70 svakako i u budućnosti želi uz podršku domaćih umjetnika dati svoj doprinos u promociji Sanskog Mosta i BiH kao jedne od novih turističkih destinacija, posebno kada je riječ o sve atraktivnijem brdskom biciklizmu, kao i drugim adrenalniskim sportovima, a Sportsko edukativno rekreativni centar sa cross stazom na lokaciji Begina glavica - Hrustovo - Sanski Most, čija izgradnja je u toku, predstaviti kao jednu od najatraktivnijih adrenalinskih adresa u prirodi.“ – ispred Auto moto kluba 70, Amila Saleš.

Auto moto klub 70 najavljuje i dodatne radove i akcije na lokalitetu Begina glavica – Hrustovo – Sanski Most, gdje je u toku izgradnja Sportsko edukativno rekreativnog centra sa cross stazom, kako bi se obezbjedili osnovni uslovi za realizaciju planiranih sportskih i drugih događaja, te kako bi Sanski Most što prije postao domaćin mnogim zaljubljenicima prirode, biciklistima i drugim sportistima. Dobro nam došli u Sanski Most! I neka vas fura avantura!