sport
31

Biciklistički vikend u Mostaru 13. i 14. aprila

Klix.ba
Dok se vrhovi planina u Bosni još uvijek bijele prekriveni snijegom, u Hercegovini su dvotočkaši odavno napustili svoje garaže. Idući vikend, 13. i 14. aprila, za Mostarce će biti vikend biciklizma.

Nakon što je pokrenuta prošle godine, Premijer liga Bosne i Hercegovine u brdskom biciklizmu pod nazivom "Škoda XC liga" starta i ove sezone. Zbog klimatskih uslova prva utrka se, sada već tradicionalno, održava u Mostaru, a potom slijede Tuzla, Sarajevo, Banja Luka i Bihać. Organizator mostarske utrke, Biciklistički klub Mostar, u želji da brdski biciklizam približi što većem broju gledalaca, stazu je postavio na zanimljivoj lokaciji Trimuša, u jugozapadnom dijelu Mostara. Praktično, brdsko-biciklistička utrka se prvi put održava u samom gradu, čime se malo koja sredina može pohvaliti. Staza je duga 3.900 metara i tehnički zahtjevna na nekim dionicama pa će gledaoci svakako uživati.

Trening je moguć u subotu, 13. aprila, od 13:00 do 16:00 sati, a start prve utrke Premijer lige BiH u brdskom biciklizmu predviđen je za nedjelju, 14. aprila, u 12:00 sati.

S obzirom na to da brdski biciklizam privlači sve veći broj poklonika koji voze rekreativno, dan ranije, u subotu, 13. aprila, omladinski klub Novi val iz Mostara organizuje vožnju na relaciji Mostar - Podveležje - Blagaj. Vožnja je otvorenog tipa i pozvani su svi koji imaju bicikl i vole dobro druženje.

Povod za organizaciju ove vožnje je završetak radova na postavljanju biciklističke signalizacije za Bike park Velež. Projekt postavljanja biciklističke signalizacije podržale su italijanska organizacija OXFAM i Turistička zajednica HNK, a implementator projekta, osim Omladinskog kluba Novi val, je i Udruženje brdskih biciklista MTBA iz Sarajeva.

Projekt koji traje od 2011. godine obuhvatio je šire područje planine Velež, a signalizacija je postavljena na sve puteve na ovom području koji su pogodni za brdski biciklizam, ukupne dužine oko 200 km. Ukupno je označeno 60 raskrsnica sa više od 100 znakova, a postavljeno je i 7 info-tabli sa ucrtanim stazama i znakovima.

Okupljanje biciklista je u 10:00 na platou ispred željezničke stanice, odakle nakon kraće ceremonije otvaranja parka kreće vožnja prema Blagaju. Svim učesnicima biciklijade bit će podijeljene mape označenih staza, a cijelim putem biti će osigurano i vozilo za pratnju te asistencija policije prilikom prelaska magistralnog puta. Za sigurnost biciklista pobrinut će se i pripadnici Gorske službe spašavanja, a zainteresovani biciklisti će na dan vožnje moći uplatiti i osiguranje od povrede.

Po završetku vožnje omladinski klub Novi val za sve učesnike organizuje druženje i ručak u Eko centru Blagaj. Za sve zainteresovane bicikliste koji planiraju posjetiti Mostar oba dana vikenda, omladinski klub Novi val je osigurao smještaj u Blagaju po promotivnoj cijeni od 10 do 15 KM. Prijave su moguće na www.mtb.ba.