Opravdan prijedlog
59

Rumuni žele pijanim vozačima doživotno oduzeti vozačke dozvole za nesreće sa smrtnim ishodom

A. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U Rumuniji je pokrenut prijedlog zakona kojim se poziva na doživotno oduzimanje vozačke dozvole za vozače koji pod dejstvom alkohola ili narkotičkih sredstava izazovu nesreće sa smrtnim ishodom. Provjerili smo šta kaže Krivični zakon BiH.

Vozačima koji izazovu nesreće sa smrtnim ishodom i koji su pod uticajem alkohola ili droga bit će doživotno oduzeta dozvola, prema novom zakonu koji je pokrenulo nekoliko poslanika PNL-a u Rumuniji. Novi prijedlog zakona predstavljen je i već dostavljen na raspravu u Poslanički dom, a Senat ga je već usvojio.

Prema obrazloženju inicijatora nacrta zakona, ako je nosilac vozačke dozvole počinio djelo iz člana 192. stav (1) Krivičnog zakona, učinjeno pod uslovima predviđenim članom 336. kazna je doživotna zabrana prava upravljanja motornim vozilom."

Rumunija je nažalost, zemlja sa najvećim brojem saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u Evropskoj uniji. Takođe, posljednjih godina je povećan broj vozača koji su bili pod dejstvom alkohola i narkotičkih sredstava. Rumuni navode da je u periodu od 1. januara do 30. juna 2022. godine otkriveno 1.294 vozača pod dejstvom narkotičkih sredstava, a 13.509 pod dejstvom alkohola.

Šta ugrubo kažu krivični zakoni o sigurnosti u saobraćaju u bh. entitetima?

U Federaciji BiH, učesnik pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava, koji izazove saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom jedne ili više osoba (član 336 - Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa) kažnjava se kaznom zatvora od jedne do osam godina, u zavisnosti od okolnosti i povrede jednog ili više članova zakona.

U Republici Srpskoj zakon je precizniji pa navodi da će izvršilac krivičnog djela, koji je prilikom izvršenja djela bio pod uticajem alkohola s više od 1,50 g/kg alkohola u krvi ili pod uticajem narkotičkih sredstava, a usljed čega je nastupila smrt jednog ili više lica, kazniti kaznom zatvora od jedne do 15 godina i kaznom oduzimanja vozačke dozvole, u zavisnosti od okolnosti i povrede jednog ili više članova zakona.