auto
84

Redizajnirani Golf VII stiže u novembru

Klix.ba
Najvažniji Volkswagenov model legendarni Golf doživio je manje kozmetičke promjene i tehnička poboljšanja, a poboljšani su i motori. Ovaj model će biti predstavljen u novembru.

Volkswagen će u novembru predstaviti poboljšani e-Golf čiji domet iznosi 300 km zahvaljujući poboljšanoj bateriji. Uz njega će debitovati i drugi članovi porodice Golf koji su "zategnuli bore".

Kompanija najavljuje facelift kao "veće unapređenje" Golfa, ali zapravo ne otkriva nikakve detalje. Umjesto toga se hvali ogromnom popularnošću automobila koji se prodaje svakih 40 sekundi već 42 godine. Radi se o najuspješnijem evropskom automobilu svih vremena, a do kraja prošle godine je prodano 32.590.025 primjeraka.

Najskuplje prodani Golf pripada petoj generaciji modela koji je bio u vlasništvu pape Benedikta XVI. Ovaj automobil je 2005. godine na aukciji prodan za 183.938 eura.

Najsnažniji Golf svih vremena je konceptni GTI W12-650 koji je predstavljen 2007. godine. Njegov 6,0-litarski W12 biturbo motor razvija 650 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 325 km/h.

Svakog dana se u Volkswagenovih pet fabrika u Brazilu, Kini, Njemačkoj i Meksiku proizvede 2.120 Golfova, a izvoze se u 155 zemalja. VW se hvali da je Golf jedini automobil na svijetu koji je dostupan s električnim hibridnim, benzinskim, dizelskim i plinskim pogonom.

Kada je riječ o faceliftu, već su se pojavili nezvanični renderi Golfovog Discover Pro infotainment sistema. Automobil će imati full LED svjetla, veći ekran osjetljiv na dodir, podršku kontrole pokretima ruku, potpuno digitalne brojčanike i mnogo opcione opreme.

Očekuje se da će Golf R dobiti poboljšani 2,0-litarski TSI motor uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem. Tokom 2017. godine će VW odustati od 1,4-litarskog TSI i 1,6-litarskog TDI motora koji će biti zamijenjeni 1,5-litarskim benzinskim i dizelskim motorima. Plug-in hibrid je dostupan samo za hatchback, no, neki kažu da će i praktičniji karavan dobiti GTE tretman.

Obnovljeni Golf stiže u novembru.