auto
5

PSA Peugeot Citroën 1,6 motor nagrađen sedmu godinu zaredom

Klix.ba
Tvrtka PSA Peugeot Citroën na svečanosti u Stuttgartu, u Njemačkoj, početkom lipnja 2013. ponovo je dobila nagradu “International Engine of the Year“ u kategoriji motora zapremine od 1,4 l do 1,8 l.

Časopis “Engine Technology International” dodijelio je već sedmi put ovu prestižnu nagradu za 1,6-litreni turbo-benzinski motor s četiri cilindra s direktnim ubrizgavanjem, koji je razvijen u suradnji grupacije PSA Peugeot Citroën i BMW Grupe.

Posebno je nagrađen motor od 200 KS, koji se ugrađuje u Peugeot RCZ, Peugeot 308 CC i Peugeot 308 GTi te u modele Citroën DS4 i DS5. Nedavno predstavljen na modelu Peugeot 208 GTi, ovaj motor nudi bolje performanse sa 147 kW, te okretni moment od 275 Nm i emisiju CO2 od 139 g/km.

Ovaj 1,6-litreni motor predstavlja krunu cijele game benzinskih motora zapremine od

1,4 l do 1,6 l, od 95 do 200 KS. Zahvaljujući najnovijim tehnološkim dostignućima, direktnom ubrizgavanju na turbo verziji s promjenjivim radom ventila, pumpi za ulje s reguliranim protokom i upravljanoj pumpi za vodu, ova gama motora omogućuje manju potrošnju i nižu emisiju CO2 za 10% u odnosu na prethodnu generaciju.

Gama motora proizvedena u tvornici Française de Mécanique u Douvrinu, na sjeveru Francuske, sada čini srce ponude benzinskih motora marki Peugeot i Citroën.