auto
41

Prvi Volvo V90 karavan sišao s proizvodne trake u Švedskoj

Klix.ba
Treći model s novom SPA modularnom platformom kompanije Volvo te prvi karavan V90 sišao je s proizvodne trake postrojenja u Švedskoj.

Prvi karavan V90 je proizveden nekoliko sedmica nakon što je u postrojenju u Torslandi napravljen sedan S90 koji je mehanički veoma sličan.

Volvo V90 je treći model koji koristi SPA modularnu platformu (Scalable Platform Architecture) nakon modela S90 i crossovera XC90. Kako bi se nosilo sa dodatnom proizvodnjom, postrojenje je udvostručilo broj zaposlenika u posljednje dvije godine pa trenutno radi više od 6.300 ljudi.

"Mnogo smo investirali u pripremanje postrojenja u Torslandi za proizvodnju vozila na SPA platformi. Ohrabrujuće je vidjeti pozitivnu reakciju na nove automobile", izjavio je direktor kompanije Volvo Hakan Samuelsson.

Volvo V90 će biti dostupan s dva motora. T5 će pokretati 2,0-litarski motor s turbopunjačem koji isporučuje 250 KS (prednji pogon), a T6 2,0-litarski motor koji razvija 316 KS.

U ponudi će kasnije biti i T8 plug-in hibrid. Tunerski odjel Polestar će poboljšati T6 motor, a za V90 će biti dostupan paket opreme R-Design koji unapređuje vizuelni izgled. Moguće je da će se pojaviti i V90 Cross Country sa izraženim off-road mogućnostima.