Pozitivan pomak
11

Povratak autosporta u BiH: Nove discipline i povratak šampionata

Klix.ba
Foto: Klix.ba arhiv/Rally Jahorina
Foto: Klix.ba arhiv/Rally Jahorina
Nakon protekle godine u kojoj smo imali najlošiju takmičarsku sezonu autosporta u našoj zemlji, uzrokovanu nefunkcionalnim sportskim savezima, čini se kako ćemo ove godine ipak moći gledati i neka domaća auto takmičenja.
Zbog činjenice da još uvijek nije registriran Auto-karting Savez Bosne i Hercegovine, nositelj FIA licence za održavanje takmičenja u našoj zemlji, Bosanskohercegovački auto moto klub (BIHAMK), je na osnovu Pravilnika o auto i karting sportu i zbog potrebe da se raspiše Šampionat BiH u auto i karting sportu za 2023. godinu pozvao sve auto-moto klubove i auto-moto društva u našoj zemlji da pošalju pismene prijave za organizaciju takmičenja.

Klubovi i društva mogu se prijaviti za organizaciju takmičenja u slijedećim auto disciplinama:

  • Kružne auto trke (A01)
  • Brdsko-brzinske auto trke (A02)
  • Autocross (A04)
  • Ocjenska vožnja spretnosti (A07)
  • Auto slalom (A09)
  • Trke ubrzanja (A10)
  • Karting trke (K01)

Ukoliko postoji interes o organizaciji takmičenja/natjecanja nekih od disciplina koje nisu naprijed navedene, potencijalni organizatori mogu dostaviti ponude za organizaciju takvih takmičenja.

Pristigle ponude biće razmotrene sa mogućnošću uvrštenja tih disciplina za Preliminarni kalendar takmičenja/natjecanja za 2023. godinu, koje će se bodovati za KUP Bosne i Hercegovine.

Već je poznato da postoje klubovi koji su zainteresovani za organizaciju takmičenja u disciplinama auto sporta koje su novost u našoj zemlji, a koje su se u drugim zemjama pokazale kao pravi rasadnik takmičarskih talenata. Riječ je o disciplinama Formula Driver i Hronometar, koje omogućavaju relativno pristupačan i jednostavan ulazak u svijet takmičarskog automobilizma.