auto
0

Posljednji EuroNCAP testovi - Trax i Captur odlikaši

Klix.ba
Posljednji rezultati testiranja sigurnosti novih automobila u organizaciji EuroNCAP-a donijeli su ocjenu odličnih Chevroletu Trax i Renaultu Captur, dok je Dacia Sandero dobila ocjenu od vrlo dobre četiri zvjezdice. Najviše je razočarao Nissan s modelom Evalia koji je osvojio tek tri zvjezdice.

Najbolje rezultate u posljednjim testiranjima tako je ostvario Chevrolet Trax. Za testiranje je poslužio model s 1,7-litarskim turbodizelskim motorom i paketom opreme LT, s upravljačem na lijevoj strani. Trax je maksimalnih pet zvjezdica zaslužio s odličnom zaštitom odraslih putnika, gdje je postigao 94% uspjeha od maksimalne ocjene. EuroNCAP je naglasio kako je dio rezultata za Trax preuzet od Opel Mokke, s obzirom na to da je u suštini riječ o istom automobilu, dok su novi testovi na Traxu izvršeni u području testiranja čija su pravila promjenjena od testiranja Mokke.

Odličan rezultat je postigao i Renault Captur s pet zvjezdica koje je, između ostalog zaslužio i s 88% zaštitom odraslih putnika.

Niskobudžetna Dacia Sandero postigla je vrlo dobar rezultat od četiri zvjezdice i uspjehom od 80% u testiranju zaštite odraslih putnika.

Nissan Evalia ili poznatiji kao NV200 je u svom putničkom izdanju s motorom 1,5 dCi ostvario prilično loše ocjene, te je dobio kritike na način deformacije podnice pri udaru kao i činjenice da je značajna količina tačkasto zavarenih mjesta neprilično kolabrirala pod silom udara. Konačni zaključak je vrlo skromnih 3 zvjezdice i 68%-tni učinak u zaštiti odraslih putnika.