auto
0

Porsche iza sebe ostavlja veoma uspješnu godinu

Klix.ba
Zaključno sa dugo čekanom pobjedom u najsnažnijoj klasi na trci 24 sata Le Mansa, u Porscheu su veoma zadovoljni onim što su uradili 2015. godine.

U to ime objavili su i adekvatan videomaterijal u kojem su pokazali zašto godinu na zalasku smatraju jednom od najboljih u svojoj historiji.

Traka s novitetima počela je da se odmotava u januaru 2015. godine kada je Porsche na Sajmu automobila u Detroitu predstavio aktuelni Cayenne Turbo S kojeg pokreće V8 biturbo motor koji razvija malo manje od 580 konjskih snaga i nudi 800 Nm najvećeg obrtnog momenta. Spomenute brojke dovoljne su da Porscheov veliki crossover opremljen s pogonom preko obje osovine od 0 do 100 km/h stiže nakon samo 3,8 sekundi i razvije maksimalnu brzinu iznad 280 km/h.

Porsche je ubrzo predstavio i kompaktniji crossover model Macan GTS koji je zasnovan na modelu Macan S. Verziju GTS pokreće trolitarski biturbo V6 motor koji razvija 365 konjskih snaga, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 500 Nm. Prijenos snage na obje osovine obavlja se preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila (PDK). Macan GTS od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,8 sekundi, a s opcionim Sport Chrono paketom njegova maksimalna brzina je 256 km/h.

Porsche je 2015. godinu odabrao i za premijerno predstavljanje modela Cayman GT4 i Cayman GT4 Clubsport. Verzija GT4 Clubsport namijenjena je isključivo za korištenje na stazi, a pored adekvatnog sjedišta i sigurnosnog kaveza, GT4 Clubsport opremljen je i nekolicinom mehaničkih komponenti koje su "posuđene“ sa trkaćeg modela 911 GT3 Cup. Za vrhunsku zabavu zadužen je 3,8-litarski 6-cilindarski motor koji razvija 385 konjskih snaga koje se na zadnju osovinu distribuiraju preko modificiranog PDK mjenjača.

Među posljednje ovogodišnje premijere spada i redizajnirani model 911 uz koji je Porsche predstavio i novi trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji se (u zavisnosti od modela) nudi sa 375 i 425 konjskih snaga. "Tačka na i" novitetima iz Porschea definitivno je konceptni model Mission E concept kojeg je publika premijerno mogla vidjeti na Sajmu automobila u Frankfurtu. Konceptni model je u međuvremenu dobio "zeleno svjetlo" za nastavak razvoja, pa se očekuje da će njegova produkcijska verzija u prodajnim salonima Porschea biti do kraja dekade.