auto
1

FOTO / Počela proizvodnja Yetija u ruskoj tvornici Nizhny Novgorod

Klix.ba
Škoda je danas u ruskoj tvornici GAZ Nizhny Novgorod pokrenula CKD-proizvodnju modela Yeti. Uz novu tvornicu, Škoda s Volkswagenom već ima proizvodnju u Rusiji u tvornici Kaluga blizu Moskve.

"CKD-proizvodnja modela Yeti značajan je korak naprijed za naš rast u Rusiji", rekao je čelni čovjek češkog auto branda", prof. dr. h.c. Winfried Vahland. "Rusija je već danas naše treće najjače tržište u svijetu i naš broj dva u Evropi. U godinama koje dolaze namjeravamo značajno proširiti aktivnosti na ovom tržištu. U tom smislu nastavljamo modelsku ofanzivu i širenje proizvodnih kapaciteta u Rusiji".

Osim modela Yeti, s proizvodne trake u Nizhny Novgorodu uskoro će silaziti i nova Škoda Octavia također predviđena za ruske kupce. Početak proizvodnje planiran je za sredinu naredne godine.

Proizvodnja u Nizhny Novgorodu rezultat je Škodine saradnje s Volkswagen Group Russland i s ruskim proizvođačem automobila GAZ Group. Škoda Yeti će biti prvi model nastao iz ove kooperacije. Radi se o tzv. CKD-proizvodnji (Completely Knocked Down) koja uključuje proizvodnju karoserije, lakiranje i montažu vozila, kojoj je prethodila manje kompleksna SKD montaža (Semi Knocked Down) uvedena još 2011. godine.

U prvih deset mjeseci 2012. Škoda je u Rusiji prodala 13.600 modela Yeti, što je dvostruko više u poređenju s istim periodom prošle godine (6.000).

"To pokazuje značaj lokalne proizvodnje", kaže Michael Oeljeklaus, Škodin član upravnog odbora za područje proizvodnje i logistike. "Sa GAZ Group dobili smo strateškog lokalnog partnera: kompaniju sa 80-godišnjim iskustvom u proizvodnji automobila, s perfektnim poznavanjem ruskog tržišta i s kompetentnim osobljem."

U tvornici Kaluga trenutno se odvija proizvodnja aktuelnih modela Octavia i Fabia. Od proljeća 2014. pridružit će im se i Škoda Rapid, novi model koji u svom segmentu postavlja mjerila kada je riječ o ponudi prostora i funkcionalnosti, kao i optimalnom odnosu cijene i kvalitete.

"Ovo je savršen automobil za porodicu, kao stvoren za tržište velikog potencijala poput ruskog", ističe Vahland.