|

FOTO
/
Počela proizvodnja Yetija u ruskoj tvornici Nizhny Novgorod

Počela proizvodnja Yetija u ruskoj tvornici Nizhny Novgorod
1
Klix.ba
10.12.2012. u 11:29
19
komentara
1

dijeljenja
Počela proizvodnja Yetija u ruskoj tvornici Nizhny Novgorod
Škoda je danas u ruskoj tvornici GAZ Nizhny Novgorod pokrenula CKD-proizvodnju modela Yeti. Uz novu tvornicu, Škoda s Volkswagenom već ima proizvodnju u Rusiji u tvornici Kaluga blizu Moskve.
"CKD-proizvodnja modela Yeti značajan je korak naprijed za naš rast u Rusiji", rekao je čelni čovjek češkog auto branda", prof. dr. h.c. Winfried Vahland. "Rusija je već danas naše treće najjače tržište u svijetu i naš broj dva u Evropi. U godinama koje dolaze namjeravamo značajno proširiti aktivnosti na ovom tržištu. U tom smislu nastavljamo modelsku ofanzivu i širenje proizvodnih kapaciteta u Rusiji".

Osim modela Yeti, s proizvodne trake u Nizhny Novgorodu uskoro će silaziti i nova Škoda Octavia također predviđena za ruske kupce. Početak proizvodnje planiran je za sredinu naredne godine.


Proizvodnja u Nizhny Novgorodu rezultat je Škodine saradnje s Volkswagen Group Russland i s ruskim proizvođačem automobila GAZ Group. Škoda Yeti će biti prvi model nastao iz ove kooperacije. Radi se o tzv. CKD-proizvodnji (Completely Knocked Down) koja uključuje proizvodnju karoserije, lakiranje i montažu vozila, kojoj je prethodila manje kompleksna SKD montaža (Semi Knocked Down) uvedena još 2011. godine.

U prvih deset mjeseci 2012. Škoda je u Rusiji prodala 13.600 modela Yeti, što je dvostruko više u poređenju s istim periodom prošle godine (6.000).

"To pokazuje značaj lokalne proizvodnje", kaže Michael Oeljeklaus, Škodin član upravnog odbora za područje proizvodnje i logistike. "Sa GAZ Group dobili smo strateškog lokalnog partnera: kompaniju sa 80-godišnjim iskustvom u proizvodnji automobila, s perfektnim poznavanjem ruskog tržišta i s kompetentnim osobljem."


U tvornici Kaluga trenutno se odvija proizvodnja aktuelnih modela Octavia i Fabia. Od proljeća 2014. pridružit će im se i Škoda Rapid, novi model koji u svom segmentu postavlja mjerila kada je riječ o ponudi prostora i funkcionalnosti, kao i optimalnom odnosu cijene i kvalitete.

"Ovo je savršen automobil za porodicu, kao stvoren za tržište velikog potencijala poput ruskog", ističe Vahland.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...