Isporuke u martu
2

Počela proizvodnja BMW-a M5

Klix.ba
Nakon septembarskog premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Frankfurtu BMW je počeo s proizvodnjom najsnažnijeg produkcijskog sedana do sada.

Prvi primjerci BMW-a M5 (F90) čija je proizvodnja krenula u tvornici u Dingolfingu (Njemačka) bit će isporučeni evropskim kupcima, a u BMW-u kažu da na svoj M5 neće dugo čekati ni kupci u Sjevernoj Americi.

U BMW-u planiraju da premaše 20.000 proizvedenih primjeraka prethodne M5 generacije, a u tome bi im svakako trebala pomoći i činjenica da je novi M5 snažniji i bolji u svakom segmentu od prethodne generacije. Kupci će moći da biraju između sedam osnovnih boja karoserije, a onima koji su spremni da izdvoje više BMW nudi i nekoliko posebnih boja u okviru programa BMW Individual.

Skuplji nešto više od 7.000 eura od prethodnika, novi M5 je 90 kilograma lakši, snažniji i brži. Zasnovan je na novoj CLAR platformi, a 4,4-litarski V8 biturbo motor raspolaže sa 600 konjskih snaga i 750 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 3,4 sekunde i 305 km/h s opcionim M Driver paketom.

BMW za M5 bez opcionih dodataka, među koje spadaju i 20-inčne felge, u Njemačkoj zauzvrat traži 117.900 eura.