auto
0

Papi Franji uručeni ključevi novog Papamobila

Klix.ba
Papa Franjo i Dieter Zetsche
Papa Franjo i Dieter Zetsche
Predsjednik kompanije Daimler, Dieter Zetsche, zaputio se u Rim kako bi se lično susreo sa papom Franjom i predao mu ključeve novog papamobila, modificiranog Mercedes-Benz M-klase. Vozilo je napravljeno specijalno za papu, a prvu zvaničnu vožnju imat će tokom papine posjete Brazilu.

Zetsche je sa papom razgovarao o održivoj i sigurnijoj mobilnosti te o Daimlerovom humanitarnom opredjeljenju. Zetche je priznao da ga je na rad za Mercedes-Benz potaknuo trenutak kada je, kao dječak, vidio papu Pavla VI u jednom od vozila ovog proizvođača.

Posljednji papamobil nastavak je dugog niza Mercedesovih automobila, koje katolička crkva koristi duže od 80 godina. Prvi Papamobil bio je Nürburg 460 Pullman Saloon, napravljen za papu Pija XI, a zatim su slijedili 600 Pullman Landaulet i 300 SEL.

Naziv papamobil prvi put je upotrijebljen '80-ih godina, odnoseći se na modificirani Mercedes-Benz G-klase, koji je papa Ivan Pavle II redovno koristio na proslavama na Trgu Svetog Petra. G-klasu je 2002. godine zamijenila M-klasa.