auto
98

Odbrojavanje na displeju: Novi modeli Audija uskoro će znati kada se pali zeleno svjetlo

Klix.ba
Automobilska kompanija Audi predstavila je novu sposobnost svojih vozila koja će uskoro vozaču saopštavati informaciju o trajanju crvenog svjetla na semaforu.

Sistem pod nazivom TLIS (Traffic Light Information System) postat će dostupan u modelima Q7, A4 i A4 allroad posljednje generacije. TLIS će putem dijela displeja u vozilu odbrojavati preostalo vrijeme crvenog svjetla, a nakon što automobil krene počet će odbojavati vrijeme do paljenja zelenog svjetla na semaforu kojem tek prilazite, ali samo ukoliko vas i na toj raskrsnici dočeka svjetlosni znak za zaustavljanje.

Da bi ova opcija bila moguća, Audi je morao ući u sisteme rada semafora u gradovima gdje će TLIS biti omogućen, a to nije moglo biti postignuto bez odobrenja lokalnih vlasti. Podaci sa sistema semafora dospjevaju na Audi Cloud u realnom vremenu i pretvaraju se u predvidljive informacije koje potom služe vozaču.

Upravo zbog činjenice da je odbrojavanje predviđanje, a ne egzaktni susret sa paljenjem zelenog svjetla, Audi će aktivirati odbrojavač samo na raskrisnicama na kojima postoje velike šanse da će odbrojavanje biti sinhronizovano sa realnim stanjem semafora.

TLIS će isprva biti dostupan samo u nekim svjetskim gradovima i to samo na automobilima proizvedenim nakon 1. juna 2016. Također, gradovi koji dobiju TLIS neće biti pokriveni u potpunosti jer će akcenat biti na raskrsnicama sa najviše gužvi, a sistem je zamišljen da ih smanji. Lansiranje je najavljeno za jesen, a modeli koji ga budu koristili morat će imati LTE konekciju.