auto
22

Audijeva vozila će moći komunicirati sa semaforima

Klix.ba
Njemački proizvođač automobila Audi uvodi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) tehnologiju koja će njegovim vozilima omogućiti da komuniciraju sa saobraćajnom signalizacijom, što će doprinijeti tome da vožnja teče glatko.

Audi Amerika, koji je u vlasništvu Volkswagena, saopćio je da će nova tehnologija biti ugrađena u automobile Q7 koji će biti proizvedeni 2017. godine, kao i u vozila A4 proizvedena poslije 1. juna 2016.

Tehnologija poznata u industriji pod nazivom "vozilo prema infrastrukturi" omogućit će saobraćajnoj signalizaciji i drugoj infrastrukturi da na siguran način bežično razmjenjuje sigurnosne i druge operativne podatke putem tehnologije u oblaku.

Tehnologija koju globalno testiraju proizvođači automobila i transportne kompanije, pomoći će da se izbjegnu sudari i smanje gužve na putevima i autoputevima.

Audijev sistem omogućava vozilu da prikaže odbrojavanje prije nego što se crveno svjetlo na semaforu pretvori u zeleno. Također, odbrojavanje će se pokazati na upravljačkoj tabli ako vozač odluči da ne koči prije nego što se pokaže crveno svjetlo, omogućavajući vozaču kočenje.

Za vrijeme čekanja na semaforu displej će se oglasiti nekoliko sekundi prije nego što crveno svjetlo pređe u zeleno, upozoravajući vozača da obrati pažnju na raskrsnicu i odluči da li je sigurno krenuti.