Uspješna priča
29

Od početka saradnje s VW-om Škoda proizvela 15 miliona automobila

Klix.ba
Saradnja Škode i Volkswagena počela je 1991. godine, a njemački je koncern potpuno vlasništvo nad češkom automobilskom kompanijom realizovao devet godina poslije. Od tada do danas Škoda bilježi sve bolje i bolje rezultate.

Saradnja Škode i Volkswagena počela je 1991. godine kada je češka automobilska kompanija kupcima počela nuditi model Favorit (čija je karavanska verzija nosila naziv Forman) s kojim su u Škodi konačno odustali od automobila s motorom iznad zadnje osovine i zadnjim pogonom.

Znatno napredniji dvovolumenski modeli Favorit i Forman (motor naprijed, pogon naprijed) proizvodili su se do 1994. godine kada na scenu stupa model Felicia (proizveden u 1,4 miliona primjeraka) s kojim je saradnja Škode i Volkswagena podignuta na znatno veći nivo.

Octavia prve generacije premijerno je predstavljena 1996. godine, a zasnovana je na mehanici i platformi koju je VW nudio s Golfom četvrte generacije. Octavia je i dalje najprodavaniji model Škode, jer je od 1996. do danas proizvedena u 5,6 miliona primjeraka. Slijedi je Fabia koja je u tri karoserijska oblika proizvedena u četiri miliona primjeraka. Iza spomenute Felicije smjestio se model Superb koji je proizveden u 1,02 miliona primjeraka.

Škoda je širom svijeta prošle godine plasirala 1,1 milion automobila, a s uvođenjem dva nova crossovera (Kodiaq i Karoq) nadaju se još boljim konačnim rezultatima za ovu godinu.

„Ako bismo naših 15 miliona proizvedenih automobila poredali jedan iza drugog, niz bi bio dug 66.200 kilometara“, slikovito su u Škodi opisali uspješnost „braka“ s Volkswagenom.