Novitet iz Nissana
0

VIDEO / Zaboravite sudare, ljudski mozak upravlja automobilom

Totalsport
Među mnoštvom naprednih tehnologija vezanih uz autoindustriju, ove se sedmice istakao Nissan čijim će automobilima u budućnosti upravljati ljudski mozak.

Japanski je proizvođač u saradnji sa sveučilištem u Lausanni krenuo u istraživanje projekta u kojem bi naše misli upravljale automobilom. Pomoć našem mozgu davali bi senzori i kamere smještene na automobilu, a njihova dužnost bilo bi praćenje kretanja ostalih sudionika u prometu. Bez pomoći ruku ili nogu, automobil bi se kretao pomoću naših misli koje bi određivale brzinu i smjer kretanja.

Sličan, ali ipak nešto manje revolucionaran projekt već je prije nekoliko godina predstavio Google koji je kompjuterskim sistemom bez pomoći čovjeka upravljao automobilom. Nažalost, iako je sistem pomoću GPS-a i ostalih sličnih uređaja odlično funkcionirao u prilagođenim uslovima, izlazak na cestu donio je i prvu ozbiljniju nesreću. Google naime nije mogao utjecati na ljudski faktor, odnosno na grešku vozača iz susjednog vozila.

Iako je Nissanova tehnologija trenutno nezamisliva u današnjim automobilima, profesor Jose del R. Millan koji vodi cijeli projekt istakao je da je proba s invalidskim kolicima uspješno odrađena.