Nove sigurnosne inovacije
0

FOTO / Nissanov sigurnosni štit

Sarajevo-x.com
Nissan je predstavio svoje najnovije sigurnosne tehnologije koje će doprinjeti smanjenju broja smrtnih i ozbiljnih povreda u automobilskim nesrećama, a baziraju se na Nissanovom konceptu “sigurnosnog štita”.

Sistem “sprječavanja ubrzanja pri nehotičnom pritisku papučice gasa” i “višefunkcijski sistem sa zadnjom kamerom” pomažu vozačima da izbjegnu moguće nesreće zahvaljujući unaprijeđenoj tehnologiji obrade signala u kamerama na vozilu, koje omogućavaju prepoznavanje pješaka, drugih vozila, ceste i prepreka oko automobila.

Pored toga, “alarmni sistem predviđanja čeonih sudara”, koji radarom s milimetarskim valovima prati brzinu vozila ispred, upozorava kad to drugo vozilo naglo smanji brzinu.

Sprječavanje ubrzanja pri nehotičnom pritisku na gas

Radi izbjegavanja ili ublažavanja sudara s preprekama poput zidova zbog vozačevog nehotičnog pritiska na gas umjesto na kočnicu ili prejakog pritiska na papučicu gasa, Nissan je razvio sistem koji prepoznaje nalazi li se automobil na cesti ili na parkiralištu na bazi podataka dobijenih iz četiri kamere panoramskog monitora (Around View Monitor, AVM).

Kad vozač pritisne gas do kraja, sistem dopušta ubrzavanje ako je vozilo na cesti, ali ne ako je na parkiralištu. Sistem također prepoznaje prepreke pomoću sonara i automatski koči ako je vozilo u opasnosti da dodirne prepreku ili se zabije u nju.

Dakle, uz pomoć AVM-a i sonara, ta tehnologija pomaže smanjiti opasnost od nesreća koje se događaju zbog nehotičnog pritiska na gas ili kočnicu uslijed vozačevih grešaka. Komercijalna primjena tehnologije u planu je za dvije godine.

Višefunkcijski sistem sa zadnjom kamerom

Na bazi tehnologije obrade slike AVM-a, Nissan je razvio Višefunkcijski sistem sa zadnjom kamerom, koji prepoznaje pješake, druga vozila i stanje ceste iza i na bočnim stranama automobila i upozorava vozača na moguću opasnost od sudara. Sistem će se ugrađivati u nove modele od 2012. godine, a sastoji se od ove tri funkcije:

Alarm mrtvog ugla Ako vozač uključi žmigavac dok su mu u mrtvom uglu druga vozila, na to ga upozore zvučni signal i paljenje lampice na A-nosaču krova.

Alarm nehotičnog skretanja iz saobraćajne trake Zadnja kamera prepoznaje oznake saobraćajnih traka na cesti. Ako vozač ne uključi žmigavac, a počne prelaziti oznaku trake u kojoj vozi, zvučni alarm i signal na ekranu upozoravaju ga da automobil prelazi u drugu traku.

Prepoznavanje pokretnih objekata

Kad vozač ubaci mjenjač u položaj za vožnju unazad, procesor slika sa zadnje kamere traži pokretne objekte ili pješake oko vozila. Otkrije li ih, upozorava vozača zvukom i signalima na ekranu.

Nissan planira ove funkcije dodati AVM-u u modelu Elgrand, koji će uskoro doživjeti manje izmjene.

Alarmni sistem predviđanja čeonih sudara

Radi sprječavanja lančanih sudara izazvanih usporavanjem vozila ispred, senzor na prednjem kraju automobila analizira relativnu brzinu i razmak od vozila ispred. Kad utvrdi da treba usporiti, unaprijed upozori vozača zvukom i signalom na ekranu, te zatezanjem sigurnosnog pojasa.

Vezani članci