Kuća putujuća
529

VW California XXL je vrhunska kuća na točkovima

Klix.ba
Volkswagen je pripremio konceptno izdanje svoje najnovije "kuće na točkovima" koje će, ako uđe u proizvodnju, svojim karakteristikama zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike.

Konceptni model California XXL inspirisan je modelom T6 California, a zasnovan je na Volkswagenovom modelu iz privrednog programa koji se u različitim oblicima i veličinama nudi iza naziva Crafter.

U VW-u su kao osnovicu za izvanredno opremljenu "kuću na točkovima" iskoristili Crafter sa srednjim međuosovinskim rastojanjem koji je za potrebe modernih nomada dobio značajno (namjenski) redizajniran krov ispod kojeg se krije prostran i dva metra dug ležaj. Za sjedenje pored automobila tu je i tenda za zaštitu od sunca.

California XXL također je opremljena kompletnom kuhinjom i pratećim elementima, toaletom i tuš kabinom, a svoju praktičnu stranu pokazuju i prednja sjedišta koja se mogu okrenuti prema zadnjem dijelu automobila. Za dobru atmosferu unutrašnjost je opremljena ambijentalnim osvjetljenjem, a privatnost od pogleda izvana osiguravaju znatno zatamnjena stakla.

Još uvijek nije odlučeno hoće li California XXL, koju će publika moći vidjeti krajem augusta u Dizeldorfu na izložbi kampera, dobiti "zeleno svjetlo" za početak proizvodnje, ali nema sumnje da bi naišla na dobar prijem u porodicama koje vole i sebi mogu priuštiti ovakvu vrstu automobila koji osiguravaju dinamičan i zabavan godišnji odmor.