Nestrpljivo se očekuje
78

Volkwagen objavio teaser Golfa R, bit će najsnažniji Golf u historiji

D. B.
Novi Volkswagenov Golf R se pojavio na testiranjima na stazi Nurburgring, a sada je njemačka kompanija objavila i teaser kojim najavljuje njegov dolazak.

Nadolazeći Golf R će biti najsnažniji produkcijski Golf u historiji ovog bestsellera njemačkog brenda, a predstavljanje se očekuje 4. novembra.

Volkswagen nije otkrio detalje, ali je naveo da će biti "snažniji, dinamičniji, štedljiviji, više integrisan i digitalan" od prethodnika. Velika pažnja je usmjerena na novi pogon na sva četiri točka sa selektivnom kontrolom obrtnog momenta na stražnjoj osovini. Koristi se napredni sistem upravljanja dinamikom koji radi u kombinaciji sa elektronskim zaključavanjem prednjeg diferencijala i adaptivnom kontrolom šasije.

Kao što se i očekivalo, novi Golf R će pokretati najsnažnija verzija EA888 2,0-litarskog motora s turbopunjačem. Ovaj motor sadrži nove tehnologije kao što je vodeno hlađenje gasova koji stižu do turbopunjača. Koliko će snage Golf R imati, zasad nije zvanično saopćeno, ali se špekuliše da će razvijati 315 KS.

Navodno će Golf R biti ponuđen sa 6-stepenim manuelnim ili sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom.

Nakon debija 4. novembra, ulsijedit će početak prodaje u Evropi. Kupci će moći birati između hatchbacka i karavana.