Naredni korak
10

Volkswagen otkrio redizajnirani Polo, sada bez dizelskih opcija

E. L.
Osvježeno izdanje jednog od Volkswagenovih najpopularnijih modela sa sobom donosi pojedine elemente koji krase novi Golf i redizajnirane modele Tiguan i Arteon.

Četiri godine nakon premijernog predstavljanja šeste generacije modela Polo u Wolfsburgu su otkrili redizajnirano izdanje svog predstavnika u B segmentu koji će, po svemu sudeći, i dalje ostati među najprodavanijim modelima VW-a.

Redizajnirani Polo izvana karakterišu drugačija kućišta LED svjetala, a oblik zadnjih kućišta sada podsjeća na rješenje koje je Volkswagen ponudio uz osmu generaciju Golfa. S bogatijim paketima opreme kupci će moći da računaju i na prednja matrix LED svjetla, a naziv modela sada je smješten na sredini petih vrata. Osnovni modeli postavljeni su na 15-inčnim točkovima, a s paketom opreme R-Line u priči i ovaj put ostaju lažni završeci izduvnog sistema.

Promjene u kabini uključuju poboljšan multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 9,2-inčnog displeja, a kontrole za upravljanje klimatizacijom „posuđene“ su s redizajniranih izdanja znatno skupljih modela Tiguan i Arteon. Analognih instrumenata više nema, jer VW digitalnu instrumentnu tablu sada nudi i uz osnovni paket opreme.

Ponuda benzinskih motora počinje s atmosferskom trocilindarskom opcijom (999 cc) koja raspolaže s 80 KS i 93 Nm najvećeg obrtnog momenta, a ista konfiguracija u kombinaciji s turbopunjačem (TSI) nudi se sa 95 i 110 KS. Snažniji turbobenzinac za prijenos snage koristi 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila (DSG) koji se opciono nudi uz motor sa 95 KS.

Tu je i opcija 1.0 TGI (90 KS i 160 Nm) koju pokreće prirodni gas, a dizelskih motora u ponudi više nema. Na vrhu će ostati Polo GTI koji će u redizajniranom odijelu biti predstavljen za nekoliko mjeseci.