Noviteti
82

Volkswagen će sutra otkriti novi Passat

Klix.ba
Kompanija Volkswagen će sutra putem interneta otkriti novi Passat, a danas su se pojavili novi detalji.

Passat je drugi naprodavaniji Volkswagenov model nakon Golfa, tako da igra veoma važnu ulogu u ponudi kompanije. Potpuno novi model će biti rival Mercedesovoj C-Klasi, BMW-ovoj Seriji 3 i Audiju A4.

Novi model je za 85 kg lakši od prethodnika. Njegov 2,0-litarski TDI motor isporučuje 236 KS u najsnažnijoj konfiguraciji, dok će kupcima biti dostupne i verzije sa 188 i 147 KS.

Manji 1,6-litarski TDI, koji isporučuje 110 KS, je također u planu.

Kada je riječ o benzincima, u ponudi će biti 1,4-litarski TSI motor sa 123 KS i 147 KS, 1,8-litarski TSI sa 177 KS te najsnažniji 2,0-litarski TSI sa 217, odnosno 276 KS.

Svi navedeni motori zadovoljavaju Euro 6 standarde, a VW je već najavio plug-in hibridnu verzu sa električnim motorom i baterijom od 9,9 kWh. Kombinovani domet ovog modela će biti do 966 km i samo na električni pogon će prelaziti 50 km.

Novi Passat je dug 4.767 mm, dobio je LED stražnja svjetla i opcione LED farove sa tehnologijom Dynamic Light Assist. Unutrašnjost je dobila 12,3-inčnu digitalnu instrument tablu preuzetu od Audija TT, kao i head-up ekran i nekoliko sigurnosnih sistemam, kao što su Side Assist, Rear Traffic Alert, Traffic Jam Assist, City Emergency Breaking sistem i slično.

Prodaja počinje u novembru, a početna cijena će biti 26.000 eura, što znači da će biti malo skuplji od odlazećeg modela. Javni debi se očekuje sredinom oktobra na Sajmu automobila u Parizu.