Noviteti
15

Novi Passat bit će otkriven u julu

Klix.ba
U Volkswagenu su potvrdili da će se konačan izgled naredne generacije Passata moći vidjeti u internetskoj prezentaciji koja je planirana za juli, dok je prvo pojavljivanje pred publikom zakazano za Sajam automobila u Parizu koji će se održati u oktobru.

U vremenu štednje iz Volkswagena su saopštili da će jedan od najpopularnijih evropskih automobila srednje klase biti 20 posto štedljiviji od aktuelnog modela čemu je, pored ostalog, pomogla značajna ušteda na težini.

Korištenjem većeg procenta aluminija prilikom konstrukcije, novi Passat bit će lakši za 85 kilograma. Pored toga, jedna od najznačajnijih novosti je i predstavljanje dvolitarskog četverocilindarskog dizelskog motora koji uz dva turbo-kompresora razvija 240 KS i 500 Nm obrtnog momenta već od 1.750 obr/min.

Uz motor stiže novorazvijeni 7-stepeni DSG mjenjač sa dva kvačila, a za prijenos snage na obje osovine zadužen je poznati sistem 4MOTION. Volkswagen također planira ponuditi Passat u hibridnom izdanju sa kombinovanom autonomijom koja bi trebala iznositi 966 kilometara, odnosno 50 kilometara u opciji pogona isključivo elektro-motorom.

Bez obzira na nešto skromnije vanjske mjere u odnosu na aktuelni model, novi Passat će nuditi više korisnog prostora u putničkoj kabini, ali i veću zapreminu prtljažnika.

U dio standardne opreme spadaju zadnja LED svjetla, dok će prednja LED svjetla ipak biti dio opcione opreme. Uz nekolicinu najmodernijih sigurnosnih sistema, Passat će također biti opremljen i 12,3-inčnim monitorom koji je "posuđen" iz Audijevog modela TT. Prve zvanične fotografije i dodatne informacije bit će objavljene početkom jula.