Bitka se nastavlja
0

FOTO / Viper SRT10 ACR najbrži na Nürburgringu

Sarajevo-x.com
Iz kompanije Dodge stigla je zvanična informacija da je njihov produkcijski Viper SRT10 ACR (American Club Racer), iza čijeg se upravljača nalazio trkač Dominik Farnbacher, na čuvenoj njemačkoj stazi Nordschleife "zatvorio“ krug za 7:12.13, čime je preuzeta prva pozicija za najbrži krug ostvaren sa produkcijskim automobilom koju je, sa vremenom 7:14.64, držao Lexus LFA Nürburgring Edition.

"Veoma smo ponosni što smo već drugi put ostvarili najbolje vrijeme na čuvenoj stazi, čime smo potvrdili mogućnosti Vipera SRT10 koji je ovaj put bio čak 10 sekundi brži od modela sa kojim smo na Nordschleifeu nastupili 2008“, izjavio je Ralph Gilles, izvršni direktor odjela SRT (Street and Racing Technology).

Viper SRT10 ACR pokreće 8,4-litarski V10 motor koji razvija 608 KS, uz 758 Nm okretnog momenta. Varijanta kojom je ostvareno najbolje vrijeme na Nordschleifeu unaprijeđena je posebnim aerodinamičkim komponentama, potpuno podesivim ovjesom i lakšim točkovima na kojima su bile gume Michelin Pilot Sport Cup.

Detaljne specifikacije još nisu objavljene, ali je iz Dodgea stigla informacija da automobil od 0 do 100 km/h stiže za manje od 4 sekunde.