Novi rekord na Nordschleifeu
1

FOTO+VIDEO / Lexus LFA Nürburgring Package najbrži u Njemačkoj

Sarajevo-x.com
Lexus LFA Nürburgring Package, opremljen posebnim aerodinamičkim paketom i trkački podešenim ovjesom, postavio je novi rekord za produkcijske automobile na čuvenoj 20,8-kilometarskoj stazi Nordschleife u Njemačkoj.

Najbrže “zatvoren” krug, koji je iza upravljača Lexusa LFA ostvario testni vozač Lexusa i profesionalni trkač, Akira Iida, sada iznosi 7:14.64, što je novo najbolje vrijeme Nordschleifea ostvareno sa standardnim produkcijskim automobilom na kojem su bile cestovne gume Bridgestone Potenza RE070.

Respektabilan rezultat na najbolji način pokazuje koliko je truda uloženo u Lexusov supersportski dvosjed, čime se LFA svrstava u sami vrh klase.

“Oduševljeni smo postignutim rezultatom. Konstantnim razvijanjem i učešćem na trci 24 sata Nürburgringa dobili smo priliku da maksimalno podesimo automobil. Na kraju smo pokazali kakve se performanse i upravljivost mogu očekivati od Lexusa LFA Nürburgring Package”, rekao je nakon ostvarenog rezultata Akiro Iida.

Nürburgring Package dobit će 50 od 500 Lexusa LFA koji će se od naredne godine ponuditi kupcima. Paket uključuje karbonski prednji i zadnji spojler, trkački podešen ovjes i posebne točkove. U poređenju sa standardnim LFA, snaga 4,8-litarskog V10 motora povećana je sa 552 na 562 KS. Dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,7 sekundi.

Haruhiko Tanahashi, glavni inžinjer na LFA projektu, kaže: “LFA Nürburgring Package je kulminacija našeg dugog programa testiranja, uz privilegiju da pri tome koristimo i legendarni Nordschleife, kako bi LFA danas bio to što jeste. Posvećenost tima, Iidaina koncentracija i znanje, dobri uslovi na stazi, i rekord je tu.”