{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Aston Martinu ne žele da se bave hibridnim pogonima

15.10.2013. u 09:39
0
3
U Aston Martinu ne žele da se bave hibridnim pogonima
0
U Aston Martinu ne žele da se bave hibridnim pogonima
U Aston Martinu ne žele da se bave hibridnim pogonima, a umjesto toga naglašavaju da će njihova osnovna pogonska jedinica narednih pet do deset godina biti fenomenalni benzinski V12 motor.
Iako je nekolicina prestižnih proizvođača automobila već predstavila svoje supersportske hibridne kreacije, prvi čovjek Aston Martina, dr. Ulrich Bez, nema namjeru slične stvari nuditi uz automobile legendarnog britanskog automobilskog brenda.

"Hibridni pogon ima smisla u Formuli 1, kada želite da preteknete bolid ispred sebe, što je apsolutno nebitno na javnoj cesti. Po pitanju smanjene potrošnje goriva, ako ste samo malo pažljiviji sa papučicom gasa, prednost skupog hibridnog pogona u potpunosti nestaje", kaže Bez.

Umjesto hibridnog pogona Bez insistira da se smanjenje potrošnje goriva dobije proizvodnjom aerodinamičnijih i lakših automobila. U slučaju Aston Martina, prosječna potrošnja goriva u posljednjih pet godina reducirana je za 30 posto, pa je jasno da Bezov recept funkcioniše.

"Jasno nam je da su propisi o prosječnoj potrošnji goriva i emisiji izduvnih gasova iz godine u godinu sve strožiji, ali korištenjem najmodernije tehnologije naš 6-litarski V12 motor ostat će u proizvodnji još desetak godina, čak i uz reduciranje njegove sadašnje radne zapremine", dodaje dr. Bez.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: