Ženeva 2018
35

Toyota u Ženevi predstavila potpuno novi Auris i najavila novu Supru

Piše: E.Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Toyota je zaista iznenadila u Ženevi. Pomalo neočekivano, stigao je potpuno novi Auris i napravio još veću pometnju među kompaktima. Također, donio je novi hibridni pogon, ali uz Auris stigao je i poboljšani Aygo, ali i konceptni sportski model koji uvelike otkriva kakva će biti nova Supra. Sve detalje o Toyoti donosimo vam direktno iz Ženeve.

Svjetsku premijeru na 88. Ženevskom međunarodnom sajmu automobila imala je treća generacija modela Auris. On sada ima dinamičniji dizajn karoserije i potpuno novi hibridni pogonom sa 2.0-litarskim benzincem u sklopu, a koji označava debi Toyotine dual hibridne strategije.

Također, svoj svjetski debi, dodatno je ojačana nova jedinstvena DNK AJGO i pozicioniranje u okviru visoko konkurentskog A segmenta. Ne samo da ima više mladalački i prepoznatljiv frontalni dizajn, već i poboljšane performanse i karakteristike upravljanja, takođe doprinosi vožnji.

Prema viziji "Bolja mobilnost za sve", Toyota će predstaviti dizajn i inženjering koji istražuje kako bi maksimizirao potencijal budućih akumulatora električnih vozila (BEV), električnih vozila za gorivne ćelije (FCEV), autonomne vožnje i umjetne inteligencije (AI) .

Puna upotreba autonomnih mogućnosti vožnje i AI, Concept-i serija je porodica od tri BEV-a, od kojih je svaki dizajniran da zadovolji potrebe različitih tipova korisnika u različitim uslovima vožnje.

TOYOTA FINE-Comfort Ride Concept razmatra kako se FCEV tehnologija može razviti kako bi se napravio prostran novi oblik premium limuzine s fleksibilnim izgledom.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, Toyota je otkrila savremeni trkaći koncept koji signalizira svoju posvećenost da se najkvalitetniji sportski automobil marke vrati na tržište. Pod imenom GR Racing Concept krije se, u stvari, potpuno nova Supra, a za čiji je razvoj zadužen Toyotin sportski odjel Toyota Gazoo Racing.