Premijera u Sarajevu
139

Toyota u BiH predstavila budući bestseller: Corolla Cross širi uspješnu porodicu

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Današnjom premijerom u Toyota prodajnom salonu kompanije Bunjo d.o.o. u Sarajevu zvanično je na naše tržište stigla SUV verzija najprodavanijeg automobila na svijetu. Tako sada Corolla ima Cross verziju i upotpunjuje ponudu između modela CH-R i RAV-4.

Potpuno nova Corolla Cross porodični je i praktični SUV model koji će Toyoti omogućiti još snažniju prisutnost u C segmentu automobila na evropskom tržištu i upotpuniti Toyota SUV gamu, te ujedno tako postaje marka sa najvećim asortimanom SUV modela u Evropi.

Corolla Cross je razvijena primjenom Toyotine filozofije TNGA, na već dokazanoj platformi GA-C i pruža sve osnovne kvalitete zbog kojih je Corolla već dugo uspješna na tržištu. Corolla je i dalje najprodavaniji model automobila na svijetu, s više od 50 miliona prodatih primjeraka na tržištima širom svijeta u periodu od 55 godina i s 12 generacija modela.

Ovo je prvi model opremljen petom generacijom Toyotine hibridne električne tehnologije, koja garantuje više snage i manju potrošnju goriva. U ponudi su 1,8 i 2,0-litarski hibridni benzinski motori koji su posebno prilagođeni za bolju upravljivost, s prirodnijom vezom između načina na koji vozač upotrebljava gas i ubrzanje automobila. Dokazana dinamička kvaliteta platforme GA-C dodatno doprinosi većem uživanju u vožnji.

Verzija s 1,8-litarskim motorom ima sistemsku snagu od 140 KS i zahvaljujući pomoći elektromotora ubrzava do 100 km/h za 9,9 sekundi, dok se snaga prenosi preko prednjih točkova. Verzija s 2,0-litarskim motorom od 197 KS može se naručiti s Toyotinim inteligentnim pogonom na sva četiri točka (AWD-i), koji je dodatno unaprijeđen i ima snažniji (40 KS i 84 Nm) zadnji elektromotor koji se još bolje ponaša u zavojima ali i prilikom blagih terenskih izazova.

Corolla Cross svidjet će se mladim i rastućim porodicama koje traže praktično i svestrano vozilo s kojim će se jednostavno moći svakodnevno služiti, a o njenim idealnim proporcijama najbolje govori činjenica da se smjestila između modela CH-R i RAV4, te u suštini dimanzijama je najsličnija modelu RAV4 prethodne generacije.

Vanjski dizajn u svakom detalju ističe da je to robusni Toyota SUV, dok je unutrašnjost nešto laganija i vrlo prostrana. Zapremnina prtljažnika je vrlo izdašna sa zapreminom od 425 litara uz vrlo jednostavan i širok pristup prtljažniku.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Na ovom modelu se po prvi put pojavljuje Toyotin novi, potpuno digitalni ekran od 12,3 inča na ploči s instrumentima s mjeračima (u osnovnoj je opremi za sve verzije), a na kojem vozači mogu personalizirati sadržaj i izgled. Slično vrijedi i za novi Toyota Smart Connect sistem za multimedijalne i zabavne sadržaje s 12,3-inčnim dodirnim ekranom bržeg odaziva putem kojeg se pristupa povezanim uslugama i koji omogućuje jednostavnu integraciju pametnog telefona, a također je u osnovnoj opremi modela.

Prodaja modela Corolla Cross u našoj zemlji počela je zvanično nakon današnje premijere, a cijene se kreću od 72,000 KM za 2.0 Hybrid Dynamic force motor sa 197 KS i pogonom na sva 2 točka i početnim paketom opreme Luna. Zanimljivo je da je u okvirima Toyote naše tržište prepoznato da preferira SUV modele s pogon na sve točkove, pa u skladu s time se očekuje da će oko 70 odsto prodanih Corolla Cross u našoj zemlji biti u verziji s AWD-i pogonom na sve točkove. Najpristupačniji model s takvim pogonom je Corolla Cross 2,0 Hybrid Dynamic Force s 197 KS i Style paketom opreme koji košta 81.110 KM do registracije.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Treba napomenuti da osnovna Corolla Cross s 1,8-litarskim hibridnim motorom neće biti dostupna odmah od počtka prodaje kod nas, te se očekuje njen dolazak u prodajne salone u trećem kvartalu 2023. godine.

Corolla Cross, kao i svi Toyota modeli, dolazi sa 10 godina garancije Toyota Relax, kao i 10 godina garancije na hibridnu bateriju, dok je definitivno jedinstvena garancija od čak 10 godina garancija na gume.

Električno iznenađenje iz Toyote

Nakon premijere Corolle Cross koja će definitivno pomoći u ambiciji Toyote da u narednoj godini na našem tržištu proda 400 vozila iz C segmenta, od čega bi čak 150 primjeraka trebala biti upravo Corolla Cross, Toyota je pripremila i ugodno iznenađenje.

Naime, u BiH je tako danas stigao i Toyotin prvi potpuno električni model bZ4x. Istina, još uvijek nije dostupan na našem tržištu, ali upravo ovaj primjerak električnog SUV modela poslužiće za upoznavanje tržišita i ponude ovog jedinstveno elktričnog automobila.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Toyota bZ4X je prostran, udoban SUV, dostupan s novim pogonom na sve točkove koji pruža najbolje terenske sposobnosti i performanse u klasi, zahvaljujući zasebnim elektromotorima za svaku osovinu. Vanjski izgled je čist, elegantan i snažan te takav podjednako oslikava i njegove napredne kvalitete BEV-a kao i status SUV-a.

Toyotu bZ4X s pogonom na prednje točkove pogoni elektromotor od 150 kW brzog odziva. Daje snagu od 204 KS i 265 Nm momenta, omogućavajući ubrzanje 0-100 km/h za 8,4 sekundi i najveću brzinu od 160 km/h. Izvedba s pogonom na sve točkove ima najveću snagu 217,5 KS uz 336 Nm okretnog momenta, najveća brzina je ista, dok je ubrzanje do 100 km/h smanjeno na 7,7 sekundi.