Noviteti
4

Toyota pripremila novi motor za Yaris

Klix.ba
Novi četverocilindarski atmosferski 1,5-litarski benzinski motor nudi više snage i manju prosječnu potrošnju goriva, a u Yarisu će zamijeniti dosadašnji 1,33-litarski benzinski motor.

Nakon decembarskog predstavljanja Yarisa kojim se Toyota nakon višegodišnjeg odsustva vratila u WRC, ali i zvaničnog predstavljanja sportske verzije Yarisa koju će prema najavama pokretati motor sa više od 210 KS, Toyota je pripremila i treću novost za svoj popularni model B segmenta.

Umjesto dosadašnjeg 1,33-litarskog četverocilindarskog atmosferskog benzinskog motora (99 KS) Toyota će kupcima uz Yaris ponuditi novi 1,5-litarski benzinski VVT-iE motor koji će iz iste konfiguracije nuditi više snage (112 KS) i veću vrijednost najvećeg obrtnog momenta (138 Nm). Yaris 1.5 će od 0 do 100 km/h stizati nakon 11 sekundi, što je za 0,8 sekundi brže od verzije 1.33, a poznati litarski 3-cilindarski motor sa 69 KS u ponudi ostaje i dalje.

Novi motor kojim je premijerno predstavljeno vodeno hlađenje izduvne grane proizvodit će se u Poljskoj, a pored boljih ukupnih performansi i znatno boljeg "snalaženja" na autocesti ponudit će i nižu prosječnu potrošnju goriva, u Toyoti tvrde čak do 12 posto. Niža je i emisija CO2.