Zanimljiva alternativa
0

Toyota osvježila revolucionarni Mirai: Više dometa i tehnologije

Klix.ba
Toyotin revolucionarni Mirai, prvi svjetski produkcijski sedan s vodikovim gorivnim ćelijama, dobio je niz tehnoloških unaprijeđenja za 2024. godinu s novim i proširenim karakteristikama i funkcijama za bezbjednost, praktičnost te povezanost i zabavu u vozilu.

U svojoj aktuelnoj generaciji ugradnjom trećeg rezervoara vodika domet je povećan za 30% i sada iznosi odličnih 650 km. Rezervoari su raspoređeni u obliku slova T, pri čemu je najduži postavljen uzdužno u sredinu. Ukupno je u njih moguće smjestiti 5.6 kg vodika, u poređenju s 4.6 kg u dva rezervoara na prethodnoj verziji Miraija.

Mirai je, zahvaljujući većim prevjesima, stigao na gotovo pet metara dužine (4.975 mm), a povećana je širina vozila, i to za 75 mm. Visokonaponska baterija i elektromotor su smješteni iznad zadnje osovine. Baterija je litijum-jonska visokonaponska, kapaciteta 4.0 Ah, dok je snaga elektromotora 134 kW ili 182 KS uz 300 Nm okretnog momenta.

Sada su dio standardne opreme sistem za prevenciju sudara, adaptivni tempomat, sistem prepoznavanja saobraćajne trake, te detalji poput prepoznavanja vozila u mrtvom uglu ili kamera s pogledom od 360 stepeni.

Dosta novosti je stiglo i unutar ovog inovativnog automobila, pa je sada kokpit Miraija prihvatio Toyotin sofisticirani multimedijski paket Smart Connect+, kome se pristupa preko 12.3-inčnog ekrana osjetljivog na dodir novog izgleda.

Kao alternativu ekranu osjetljivom na dodir, vozač i suvozač mogu da koriste glasovne komande i "Hej Toyota" pomoćnika u vozilu. Novi sistem prepoznaje stil razgovora i može se koristiti bez isključivanja zvuka. Sam audio paket je JBL vrhunski zvučni sistem sa 14 zvučnika.

Pametni telefoni se mogu integrisati u multimedijalni sistem automobila uz bežičnu Apple CarPlay i Android Auto vezu, a svih pet USB portova u kabini sada su USB-C standard za povezivanje uređaja i punjenje.

Tokom druge polovine 2024. digitalni ključ će biti dostupan za Mirai. Koristeći aplikaciju za pametne telefone, ovo može koristiti do pet osoba za pristup i pokretanje vozila. To je vrlo praktično rješenje: korisnik treba samo da ima svoj pametni telefon uz sebe da bi ključ radio. Osim što članovima porodice ili poslovnim saradnicima olakšava korištenje automobila bez predaje fizičkog ključa, može se koristiti i kada je potrebno pristupiti vozilu ili ga preuzeti radi servisiranja ili popravke.