Porsche, čuvaj se!
0

FOTO+VIDEO / Stigao novi, impresivni i poboljšani VW Touareg

Sarajevo-x.com
Volkswagen je napravio novi, uglancani Touareg SUV kojem je cilj odvratiti kupce od kupovine Cayennea. Iako se očekivalo da će premijera Touarega sačekati Ženevu i veliki sajam, čelnici Volkswagena odlučili su se za posebnu promociju u Minhenu.

Iako osnovni oblik i dimenzije nisu značajnije mijenjani, automobil je u potpunosti promijenio prednji i zadnji kraj, koji je posuđen sa Golfa i Pola. Kupci novog aduta iz VW-a imat će priliku uživati u najvećem panoramskom krovu u klasi.

Novi Touareg "smršao" je čak 280 kilograma, a dizajneri su uspjeli stvoriti dojam da vozilo izgleda manje iako je produžen, a međuosovinski razmak je povećan za 40 milimetara.

Touareg će se u početku nuditi sa tri motora, od kojih će jedan biti dopunjen elektromotorom. Prvi hibrid za Volkswagen koristi Audijev benzinski motor 3.0 V6 i elektromotor smješten između motora i prijenosa te zajedno razvijaju 380 KS i 560 Nm okretnog momenta. Hibridni Touraeg ubrzava s mjesta do 100 km/h za 6,5 sekundi, sposoban je do brzine od 50 km/h voziti isključivo na električnu energiju te u kombiniranom evropskom ciklusu troši 8,2 litre goriva na stotinu kilometara.

Osnovni model pogonit će 3.0 litreni V6 common-rail dizelaš sa 240 KS i 530 Nm okretnog momenta, dok je glomazni 5. litreni V10 TDI zamijenjen manjim i učinkovitijim 4.2 litrenim V8 TDI-jem sa 335 KS i 770 Nm okretnog momenta.

Cijena će se kretati od 42.000 eura do 65.000 eura za V8 i hibridne verzije. Prodaja u Britaniji počinje u avgustu.