Sajam AMI
0

Svjetska premijera novog Tourana u Leipzigu

Sarajevo-x.com
Novi Touran
Novi Touran
Nastup Volkswagena na AMI sajmu (Automobil International) u Leipzigu od 10. do 18. aprila u potpunosti je u znaku novog Tourana: po prvi puta je svjetskoj javnosti predstavljena novokoncipirana generacija ovog bestsellera, saopćeno je danas iz Volkswagena.

Volkswagenov Touran je najuspješniji njemački van i pravo porodično vozilo. Do sada je prodano tačno 1,13 miliona primjeraka modela Touran. Novi Touran sada u pogledu optike prati aktuelizirani Volkswagenov DNA dizajn. S tehničke strane progresivni sistemi, kao što su kontinuirano dugo svjetlo (Dynamic Light Assist) koje je po prvi puta predstavljeno za van vozila kao i novi sistem pomoći pri parkiranju Park Assist 2.0 za gotovo automatsko uzdužno i poprečno parkiranje, ruše granice ove klase. Čak šest novih benzinskih i dizelskih motora pokazuju put ka vrijednostima potrošnje i ispušnih plinova, koje su donedavno bile nezamislive za van vozila.

Novitet je i inovativna ulazna motorizacija kod benzinskih motora – 1.2 TSI motor s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem, koji također ima 105 KS. U stilu turbodizelskog motora ovaj motor već iznad broja okretaja u praznom hodu razvija snažni zakretni moment od 175 Nm, ali u prosjeku troši samo 6,4 l/100 km goriva (analogno 149 g/km CO2). S visokom učinkovitošću briljira uopšteno svih osam motora (spektar snage od 66 kW / 90 KS do 125 kW / 170 KS).

Po prvi puta je u Touranu korišten novi radio-navigacijski sistem RNS 315 sa zaslonom osjetljivim na dodir. Osim toga na raspolaganju su dodatni, novi, opcionalni detalji opreme poput velikog panoramskog pomičnog i podiznog krova, kamere za vožnju unatrag (serijski u kombinaciji s radio-navigacijskim sistemom RNS 510) ili adaptivne regulacije voznog podvozje DCC.

Isto tako kod Tourana novitet predstavlja i Light Assist – automatska regulacija dugog svjetla za standardna glavna svjetla, koja je ujedno i novija verzija tehnologije Dynamic Light Assist razvijene za Bi-Xenon glavna svjetla. Plasiranje Tourana na njemačko tržište realizirat će se u augustu; tokom jeseni postupno će uslijediti uvođenje modela na ostalim svjetskim tržištima.

Pored svjetske premijere Tourana, čak sedam dodatnih novih Volkswagenovih modela debitira na AMI sajmu u Leipzigu: Sharan, Touareg, Polo GTI, CrossPolo, CrossGolf, Amarok i T5 4MOTION doživjet će svoju premijeru u Njemačkoj. Nikada prije posjetitelji AMI sajma nisu mogli odjednom vidjeti više Volkswagenovih modela nego što je to slučaj ove godine.