Noviteti
35

Seat predstavio najsnažniji Leon

Klix.ba
Na Sajmu automobila u Ženevi Seat je zvanično predstavio najsnažniju varijantu aktuelnog Leona koja se krije iza naziva Cupra, odnosno Cupra 280. Sportska nota automobila izvana je naglašena agresivno dizajniranim odbojnikom u kojem je veliki usisnik zraka, a maska hladnjaka dobila je crnu saćastu rešetku.

Oba modela u standardnoj opremi stižu sa LED svjetlima, crvenim kočnim kliještima, dodatno zatamnjenim zadnjim staklima, crnim kućištima vanjskih retrovizora, sportskim izduvnim sistemom sa dvostrukim završecima i dvobojnim felgama.

U odnosu na ostale Leone, verzija Cupra iznutra se razlikuje po drugačijem upravljaču, sportskim sjedištima i aluminijskim papučicama. Uz ambijentalno LED osvjetljenje, tu je i infotainment sistem kojim se upravlja preko 5,8-inčnog displeja.

Cupru s 5 vrata pokreće dvolitarski četverocilindarski TSI turbo-benzinski motor koji razvija 265 KS i 350 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stiže za 5,8 sekundi, ako se prijenos snage vrši preko opcionog DSG mjenjača. Snažniju Cupru 280 pokreće isti motor koji je pojačan na 280 KS.

Uz istu vrijednost obrtnog momenta kao i kod slabijeg motora, Cupra 280 od 0 do 100 km/h stiže za 5,7 sekundi. Za upravljivost koja se očekuje od sportskog automobila zadužen je posebno podešen progresivni servo-upravljač, zajedno sa ograničenom blokadom diferencijala, sportskim ovjesom i izrazito krutom karoserijom.