Baziran na Escaladeu
28

Rezvani Vengeance je inspirisan vojnim vozilima i košta 249.000 dolara

D. B.
Cadillac Escalade je lako prepoznatljiva pojava, no ne i kada služi kao baza za Rezvani Vengeance.

Vengeance izgleda kao sigurnosno vozilo dizajnirano za pratnju diktatora trećeg svijeta, riječ je o SUV-u inspirisanom vojnim vozilima, koji ima uglate linije i "napuhanu" karoseriju.

Prednji dio automobila ima potpuno novi izgled i tanku rešetku hladnjaka s čijih bokova dolaze LED svjetla. Naprijed je i poklopac motora s ventilacijskim otvorima i dodatnim svjetlima, a moguće je dobiti i LED krovna svjetla.

SUV ima izražene blatobrane te 22-inčne felge s 35-inčnim off-road gumama. Staklene površine su značajno umanjenje, što bez sumnje rezultira slijepim tačkama.

Zanimljivi detalji su panoramski krov i unikatna hands-free elektronska vrata prtljažnika. Ako kupac želi više od robusnog izgleda, može naručiti Military Package paket po cijeni od 95.000 dolara, koji podrazumijeva oklopnu zaštitu i neprobojna stakla, zaštitu od eksplozije, ojačani ovjes, čelični prednji branik s integrisanim vitlom, kao i run flat gume koje omogućavaju nastavak vožnje uprkos bušenju.

Također, SUV je opremljen stroboskopom, svjetlima za zasljepljivanje, interfonom, dozatorom peper spreja i elektrificiranim štekama vrata. Također, posjeduje sistem za zaštitu od dima, termalni sistem za noćno posmatranje, gas maske, pancire i šljemove.

Iako Vengeance izgleda kao neko filmsko vozilo, cilj kompanije je bio da "konceptni automobil naučne fantastike iz igre donese na cestu". Vengeanceov finalni dizajn je ublažen kako bi stao u garažu i bio praktičan, no i dalje je spektakularan.

Korijeni Escaladea su jasno vidljivi u unutrašnjosti gdje se nalazi upravljač s funkcijom grijanja, OLED ekran koji se sastoji od 7,2-inčnog informacijskog centra za vozača i 14,2-inčnog digitalnog instrument klastera, kao i 16,9-inčnog infotainment sistema.

Ipak, unutrašnjost ne izgleda posebno luksuzno jer su eliminisani drveni detalji Escaladea, ali su tu i dalje prednja sjedišta s 12 načina elektronskog podešavanja, trozonski automatski klima uređaj te AKG ozvučenje s 19 zvučnika. Na raspolaganju je i bežični punjač za mobitele, a prednja i stražnja sjedišta imaju funkciju grijanja. Također, nazad su dostupna i kapetanska sjedišta.

Opciono su dostupna i dva stražnja sjedišta s funkcijama grijanja, hlađenja i masiranja, kao i veliki TV. Paket od 125.000 dolara uključuje Appleove iPade, Apple TV te osvijetljeni strop.

S obzirom na činjenicu da je Vengeance baziran na Escaladeu, kupci mogu birati između tri motora. PRvi je 6,2-litarski V8 koji razvija 420 KS i 623 Nm obrtnog momenta, drugi je 3,0-litarski 6-cilindrični turbodizel koji isporučuje 277 KS i 623 Nm, dok je treći 6,2-litarski V8 s kompresorom koji nudi 690 KS i 911 Nm obrtnog momenta.

Svi motori su upareni s desetostepenim automatskim mjenjačem, a opcija je pogon na sva četiri točka. Vengeance ima i Magnetic Ride Control sistem te stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Rezvani već prima narudžbe, a cijena osnovnog modela iznosi 249.000 dolara.