Noviteti
20

Revolucionarna Toyota Mirai stigla u Evropu

Klix.ba
Evropa je dočekala novu Toyotu Mirai, prvi u svijetu serijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama.

Bilo je to ljeto 2000. godine. Svijet je s lakoćom preživio Milenijski bug, Kylie Minogue sa svojom pjesmom “Spinning Around” zasjela je na vrh britanskih top lista, a Google je upravo objavio prvih 10 stranojezičnih verzija najpoznatije svjetske tražilice Google.ccom – na francuskom, njemačkom, talijanskom, švedskom, finskom, španjolskom, portugalskom, nizozemskom, norveškom i danskom.

S druge strane, u Rotterdam je pristigao prvi serijski primjerak hibridne Toyote Prius, spreman za prodaju na Starom kontinentu. Prius znači “ići ispred“ – što je savršeno označilo novu eru u električnoj mobilnosti.

Danas, prvi serijski primjerak Toyote Mirai – što na japanskom jeziku stoji za “budućnost“ – pristigao je u izdanju za evropsko tržište, te, kao i njegov tehnološki prethodnik, ovdje je kako bi prvi napravio sljedeći korak u još čišćoj mobilnosti, koristeći vodik kao gorivo i pri tome emitirajući ništa više od obične vodene pare.

Prvih pet primjeraka Toyote Mirai iskrcano je s broda u Bristolu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Zeebruggeu (Belgija), s preciznim datumom dolaska na evropsko tlo 8. i 10. avgusta.

Toyota Mirai je prvi u svijetu serijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama. Nakon prvog javnog evropskog predstavljanja u martu na Ženevskom salonu automobila, današnji dan označava dolazak prvih serijskih primjeraka na evropsko tlo.

Već dostupan u prodaji na japanskom tržištu, još od prošlog decembra, Toyota Mirai će se službeno pronaći u prodaji od septembra, na engleskom, danskom i njemačkom tržištu.

S novim modelom Mirai, Toyota je na samom vrhu napretka tehnologije vodikovih ćelija, prvenstveno zahvaljujući izuzetnim inženjerskim sposobnostima te velikom iskustvu i znanju u hibridnoj tehnologiji.

Mirai će uvelike pridonijeti osvještavanju, podizanju znanja i prihvaćanju tehnologije vodikovih ćelija, kao i promicanju daljnjeg razvitka infrastrukturne mreže vodikovih punionica. Također će pomoći u razumijevanju korisničkog iskustva s novom naprednom tehnologijom, s iskonskim pionirima koji žele biti pokretači novog vodikovog pokreta.

Mirai koristi revolucionarnu tehnologiju Toyota Fuel Cell System (TFCS) – Toyotin pogonski sistaem vodikovih ćelija – koja u najboljem izdanju kombinira naprednu tehnologiju vodikovih ćelija i provjerenu hibridnu tehnologiju, a ujedno uključuje samostalno razvijeni sklop vodikovih ćelija i visokotlačnih spremnika vodika.

Koristeći vodik kao gorivo za generiranje električne energije, Mirai postiže superiorne ekološke performanse bez i najmanjeg emitiranja CO2 ili ostalih zagađivača tokom vožnje, uz zadržavanje iste autonomije i jednostavnosti korištenja kao kod automobila s benzinskim motorom, te s velikim dometom i vremenom punjenja visokotlačnih vodikovih spremnika kroz 3 do 5 minuta.

Vezani članci