Prilagođen porodicama
33

Renault predstavio Grand Kangoo: Električna verzija i 1.024 konfiguracije sjedišta

D. B.
U vrijeme vladavine crossovera Renault je odlučan da ponudi kupcima alternativu tako što održava svestrano vozilo u životu. Francuska kompanija je na sajmu u Minhenu predstavila novi Grand Kangoo, koji nudi maksimalnu praktičnost po pristupačnoj cijeni.

Renaultov MPV je baziran na trećoj generaciji modela Kangoo, koja se pojavila 2020. godine, a dolazi s modualnom unutrašnjošću u kojoj se nalazi sedam individualnih sjedišta.

Grand Kangoo je definitivno jedan od najsvestranijih automobila na ovogodišnjem sajmu, a može se koristiti i kao kombi jer je omogućeno uklanjanje tri sjedišta iz srednjeg reda, kao i dva sjedišta iz stražnjeg reda. Time se zapremina prtljažnika povelava sa 500 na čak 3.750 litara računajući i da je sjedište suvozača sklopljeno

Pristup trećem redu sjedišta je lagan zahvaljujući kliznim vratima dužine 83 centimetra, što je za 18 cm više u poređenju sa standardnim modelom Kangoo. Uzimajući u obzir pet sjedišta sa ISOFIX-om, Grand Kangoo je jedan od najprilagođenijih automobila porodicama. Iz Renaulta tvrde da postoje čak 1.024 konfiguracije jer se sjedišta mogu sklapati, sklanjati u stranu i potpuno ukloniti.

Predmeti dugi do 3,11 metara mogu stati u unutrašnjost nakon sklapanja sjedišta suvozača. Kabina sadrži više od 58 litara prostora za odlaganje različitih predmeta, uključujući kliznu ladicu i pretince ispod drugog reda sjedišta. Putnici u trećem redu imaju dosta prostora za glavu zahvaljujući ravnom krovu, a prostor za koljena iznosi 164 mm. Renault planira prodavati Grand Kangu sa zastakljenim vratima prtljažnika u standardnoj opremi, no bit će moguće dobiti verzije s 2/3 i 1/3 stakla te vrata na šarke.

Također, kupci će moći birati između benzinskog, dizelskog i električnog pogona. Novi MPV može biti opremljen benzinskim motorom sa 130 KS uparenim sa 6-stepenim manuelnim ili sedmostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom. Dizel koji razvija 95 KS dolazi isključivo sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Kada je riječ o električnoj verziji, nju pokreće električni motor koji isporučuje 121 KS i 245 Nm obrtnog momenta.

Grand Kangoo E-Tech posjeduje litij-jonsku bateriju kapaciteta 45 kWh, koja osigurava domet od 265 kilometara. Kada energije nestane, punjenje DC punjačem u periodu od 27 minuta dovoljno je za prelazak novih 170 kilometara, odnosno 80 kilometara za 10 minuta zahvaljujući 80kW punjaču.

Korištenjem AC punjača se baterija od 10 od 80 posto napuni za 2 sata i 40 minuta. Garancija na bateriju iznosi osam godina ili 160.000 pređenih kilometara. Ukoliko u tom periodu kapacitet padne ispod 70 posto, Renault će je zamijeniti potpuno besplatno.

Grand Kangoo je opremljen kamerom za pomoć pri kretanju unazad, prednja sjedišta i upravljač imaju funkciju grijanja, a u unutrašnjosti je EasyLink infotainment sistem.

Renault će početi primati narudžbe krajem ove godine, dok se isporuke očekuju početkom 2024. godine. Grand Kangoo će se proizvoditi u Maubeugeu u Francuskoj.